Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Film

Filmanmeldelse: Yves Saint Laurent

Få har betydet så meget for modehistorien som Yves Saint Laurent. Desværre fokuserer instruktøren Jalil Lespert i sin film på overflade og sensation, men YSL-kreationerne er ægte og tilfører filmen et historisk vingesus.

Det franske stortalent Pierre Niney fanger Yves Saint Laurents skrøbelighed og elegance. Her med Charlotte LeBon, der spiller musen Victoire i Yves Saint Laurents første kreation for huset Dior. Foto: PR
Det franske stortalent Pierre Niney fanger Yves Saint Laurents skrøbelighed og elegance. Her med Charlotte LeBon, der spiller musen Victoire i Yves Saint Laurents første kreation for huset Dior. Foto: PR

Film- og litteraturhistorien myldrer af fortællinger om martrede kunstnere, der skabte store værker under ulidelige forhold. Yves Saint Laurent er endnu en skæbnehistorie i rækken.

Som bare 21-årig overtog han huset Christian Dior og fik øjeblikkelig succes. Han revolutionerede modehistorien med nytænkende kreationer som jakkesættet til kvinder og var den første til at åbne butikker med det lidt billigere prêt-a-porter-tøj.

Samtidig var han i stigende grad plaget af psykiske problemer. Fra at være en sky og indelukket ung mand udviklede han alvorlige neuroser, stof- og alkoholmisbrug og blev efter et sammenbrud erklæret maniodepressiv. I sine senere år viste han sig kun offentligt, når han skulle præsentere sine to årlige kollektioner.

Her er de 10 mest populære film lige nu

Altså en mand, hvis historie nok er værd at fortælle. »Yves Saint Laurent« er fortalt fra Yves Saint Laurents livslange forretnings- og livspartner Pierre Bergés synsvinkel og fokuserer på forholdet mellem de to mænd – med en hang til det sensationelle og kun korte glimt af den kreative proces.

Pierre Bergé, fint spillet af Guillaume Gallienne, fortæller historien, også den del hvor han ikke er til stede. Det giver plads til flere fine intime scener, men giver overordnet set også en fornemmelse af at se historien gennem stærkt farvede briller:

Billedet ligner, men føles aldrig helt autentisk til trods for Pierre Nineys slående lighed og fine spil i titelrollen. Jalil Lespert forsøger i punktnedslag at favne den større fortælling, men formår aldrig helt at forbinde prikkerne til et levende og vibrerende portræt. Måske fordi han vil for meget; både fortælle om myten og manden, skaberen og elskeren, charmøren og den sammenbrudte.

Vi får lidt af det hele, men aldrig helt nok af noget i en fortælling, der mangler fokus til trods for det ikoniske omdrejningspunkt. Til gengæld er det en nydelse at betragte de ægte YSL-kreationer, som filmholdet helt ekstraordinært fik lov at låne. Dér mærker man det historiske vingesus.

Hvad: »Yves Saint Laurent«.
Hvem: Instruktør Jalil Lespert. Medvirkende: Pierre Niney, Guillaume Gallienne.
Hvor: Premiere over hele landet.

Se trailer:

Powered by Preview Networks

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.