Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Film

Et nøgternt drab

Engang tog det mange år, før en begivenhed nåede fra avisernes forsider til det store lærred, men sådan er det ikke længere. Osama bin Laden blev dræbt af amerikanske specialtropper 1. maj 2011, og nu, mindre end to år efter, får vi filmen om den historiske nat og ikke mindst de ti år, der gik forud.

Engang tog det mange år, før en begivenhed nåede fra avisernes forsider til det store lærred, men sådan er det ikke længere. Osama bin Laden blev dræbt af amerikanske specialtropper 1. maj 2011, og nu, mindre end to år efter, får vi filmen om den historiske nat og ikke mindst de ti år, der gik forud.

»Zero Dark Thirty« er centreret om CIA-agenten Maya (spillet af Jessica Chastain), der bliver håndplukket til opgaven med at finde Osama bin Laden i kølvandet på 11. september. En benhård og determineret kvinde, der angiveligt er baseret på en virkelig agent, hvis identitet er hemmeligholdt.

Hendes første møde med efterretningsverdenen er en brutal afhøringsseance, hvor alle midler tages i brug for at få information ud af en fange. Maya lærer hurtigt spillets regler og får fat i navnet på en mand, der måske er kurer for Osama bin Laden.

Den kvindelige intuition

Hun trodser forlydender om, at manden er død og følger sin intuition, der til sidst fører hende og hendes team til en stærkt bevogtet bygning i Pakistan, som hun føler sig overbevist om er bin Ladens skjulested. Hun mangler at overbevise sine mandlige overordnede – og i sidste instans præsidenten – om, at man skal lade specialtrænede soldater trænge ind i et andet land.

At det faktisk var den eftersøgte al-Qaeda-leder, der gemte sig i Pakistan, ved alle med interesse i en film som »Zero Dark Thirty«, hvis titel betegner det tidspunkt, hvor bin Laden blev dræbt. Filmens instruktør, Kathryn Bigelow, er bevidst om, at det er kendt materiale, hun har i hænderne. Også denne gang grundigt researchet af manuskriptforfatter og tidligere krigskorrespondent Mark Boal, som også skrev manuskript til Kathryn Bigelows Oscar-belønnede »The Hurt Locker«. I stedet for at forsøge at pumpe kunstig dramatik ind, går hun klogeligt den modsatte vej og fortæller med en nøgternhed, hvor alt overflødigt er skåret væk. Resultatet er en film, der føles som et dokument over, hvad der skete.

Det er lidt af en bedrift at skabe en film, der varer 157 minutter, med hovedkarakterer der er beskrevet med et minimum af personlig baggrundsinformation, og en fortælling hvis udfald er givet på forhånd. Men Kathryn Bigelow formår at holde fascinationen hele vejen mod den dramatiske slutning: Selve aktionen i Pakistan hvor bin Laden bliver dræbt, der er filmet så råt og effektivt, at det nærmest minder om en dokumentarfilm. Ikke mindst fordi Kathryn Bigelow er en formidabel stilist, der forstår at vinkle, klippe og på anden visuel vis padle sig ud af ethvert optræk til fortællemæssigt dødvande.

Kritik for langstrakte forhørsscener

»Zero Dark Thirty« er i hjemlandet USA blevet kritiseret for at billige tortur takket være et par langstrakte afhøringsscener i starten, der synes at være nødvendige for CIAs videre færd mod sejren. At vise, hvad der foregår, er imidlertid langt fra det samme som at billige. Drabet på Osama bin Laden var måske nok en sejr, der gav genklang over det meste af verden, men sejrens sødme har en bitter eftersmag. Den underliggende drivkraft i »Zero Dark Thirty« er det store spørgsmålstegn ved, om det var det hele værd? På det menneskelige plan og som nation?

Kathryn Bigelow lader svaret være op til den enkelte.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.