Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
FILM

Ensomhed i to spor

Tom Fords »Natdyr« er et skiftevist lavmælt og voldsomt drama om kærlighed, svigt og hævn.

Amy Adams som galleristen Susan. Foto: PR
Amy Adams som galleristen Susan. Foto: PR

Det er let at afvise ham. Han designede modetøj og var ejer af sit eget brand, før han blev instruktør, og hans to film består af billeder, der kunne træde ind i en reklame. Reklamer for tøj, parfume, smykker, alt der er dyrt, eksklusivt og ren overflade.

Men både »A Single Man« og nu »Natdyr« er mere end æstetik på Vogue-niveau, og hvert billede, hver en frame, synes at berette om tomhed, om ensomhed.

I »Natdyr« er Susan således en rig, succesfuld gallerist, der ikke længere mærker kunstens meningsfylde eller er nærværende i forholdet til sin dårende smukke mand. Fortiden begynder også at murre, da hun modtager en pakke med et manuskript. Udenpå står hendes eksmands navn, og romanen viser sig at være en voldsom historie om en mand, hvis hustru og datter bliver voldtaget og dræbt, uden at han griber ind.

Ford krydsklipper mellem Susans liv, og det hun læser i romanen, og hvor romanens historie – og Fords skildring af den – er inspireret af moderne westerns, er fortællingen om Susan påvirket af film noir.

Begge historier fungerer og kontrasterer hinandens æstetik, det støvede over for det fnugfri, og både Amy Adams og Jake Gyllenhaal er overbevisende og bærer smerten i øjnene.

Nogle gange fremstår »Natdyr« måske dybere, end den reelt er, men det tjener til Fords ære, at han har tillid til sit publikum og aldrig overforklarer forbindelsen mellem de to meget forskellige fortællespor. Hvordan de hænger sammen skal ikke røbes her, men blot antydes, at det handler om kærlighed, svigt og ikke mindst hævn.

Hvad: Natdyr Instruktør: Tom Ford. Medvirkende: Amy Adams, Jake Gyllenhaal. Hvor: Premiere i hele landet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.