Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Film

Ebbe Iversen: Triers nye film er mægtig og mærkelig

Lars von Triers nye film »Melancholia« er både underlig og uforglemmelig.

»Melancholia« får fem stjerner af Berlingskes filmanmelder Ebbe Iversen.
»Melancholia« får fem stjerner af Berlingskes filmanmelder Ebbe Iversen.

Den er stor, den er gådefuld, og nu og da er den temmelig irriterende. Men den er også et visionært værk, som gør et gigantisk indtryk.

Lars von Triers "Melancholia" vil givetvis dele vandene både på festivalen i Cannes og alle andre steder, hvor den siden bliver vist. Den er nemlig en ganske skrap udfordring til sit publikum, idet den mest ligner to film, som er blevet klistret sammen - med de samme to hovedpersoner, men med vidt forskellig indhold og stil. 

To dele

Den første del af "Melancholia" hedder "Justine" og skildrer med et hav af bipersoner et overdådigt bryllup på et gods. Der er ikke sparet på noget, men bruden Justine er slet ikke glad, og alting går helt skævt. 

Så foretager filmen et kvantespring og havner i sin anden del, der hedder "Claire". Hun er Justines søster, og de går nu sammen med Claires mand og barn alene rundt på godset og venter på, at den løbske planet Melancholia skal svæve forbi Jorden.

Se Ebbe Iversen anmelde Melancholia og klip fra filmen:

Men det gør den ikke, for von Triers film handler i sidste ende om verdens undergang. Mest handler den dog om helt realistiske konflikter mellem mennesker, og den er lavet i en stil, som veksler mellem Dogmelignende håndholdt kamera og magtfulde tableauer akkompagneret af svulmende Wagner-musik.

På kanten af kitsch

Undertiden bevæger filmen sig på kanten af kitsch, men med Kirsten Dunst som Justine og Charlotte Gainsbourg som Claire i spidsen er "Melancholia" en dristig, ujævn, uregerlig og helt uforglemmelig film.

Overhovedet ikke helstøbt, men ikke desto mindre et mesterværk af en slags.

Læs fyldig anmeldelse i Berlingske torsdag. "Melancholia" får dansk premiere torsdag den 26. maj

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.