Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Film

Dansk science fiction indtager Berlin

Et nyt dansk filmselskab forsøger sig på Berlinalen med et filmprojekt, der kombinerer Lars von Triersk drama med billeder a la »Bladerunner«.

Billede fra den 20 minutter lange pilot på »Exodus«, der giver indtryk af, hvordan den færdige film ender med at blive. PR-foto
Billede fra den 20 minutter lange pilot på »Exodus«, der giver indtryk af, hvordan den færdige film ender med at blive. PR-foto

Danmark kan måske konsolidere sit internationale omdømme som filmland ved at bevæge sig ind på science fictionområdet, som ellers er ukendt land for danske filmfolk.

Det danske filmselskab TSOMM Pictures tager i hvert fald til filmmarkedet ved den netop startede filmfestival i Berlin, Berlinalen, for i de kommende dage at skaffe investorer til en ny dansk science fiction-film med titlen »Exodus«. Med sig har instruktør Tommy Ipsen og producer Richard Georg Engström navnene på en række kendte danske og internationale skuespillere, et udkast til et manuskript og en 20 minutter lang pilot, der giver indtryk af, hvordan den færdige film bliver.

På skuespillerlisten finder man unge skandinaviske skuespillere som danske Cyrus Melville (»En kongelig affære«), svenske Matias Varela (Snabba Cash) og norske Kristofer Hivju (Game of Thrones). Også den danske kendis og realitystjerne Brigitte Nielsen tårner sig op i filmens trailer.

Visuelt synes filmen at hente inspiration fra store science fiction-klassikere som Ridley Scotts »Bladerunner« og Luc Bessons »Det Femte Element«. Alligevel vil selskabet ikke primært sælge projektet som en science fiction-film.

»Vi har en god historie og en ekstremt flot visuel stil. Men vi vil alligevel sælge filmen som et skandinavisk drama, der tilfældigvis foregår i en science fiction-ramme,« siger Richard Georg Engström, der mener, at den internationale interesse for skandinavisk drama næppe kan blive højere end lige nu.

Det er også med henblik på det udenlandske marked, at »Exodus« skal indspilles på engelsk. Engström peger blandt andet på, at den norske film »Kon-Tiki« er solgt til mange lande, takket være at den også blev indspillet på engelsk.

Efterspurgte koncepter

»Nordiske filmkoncepter er meget efterspurgte lige nu,« siger Richard Georg Engström.

De kreative kræfter på filmen er den danske instruktør Tommy Ipsen, der har allieret sig med en af de mest eftertragtede Concept Artists i den nordamerikanske film- og spilindustri, udlandsdanskeren Thomas Pringle.

Han har designet filmens visuelle stil og miljøer, og sammen har de udtænkt et kunstnerisk koncept, der kombinerer såkaldt green-screen, animation, live-film og en ny form for lyssætning, der er med til at give filmen dens film noir-atmosfære.

Amerikanske science fiction-film ligger i den dyre ende med hensyn til produktionsomkostninger, hvor storfilm som »Avatar« kan koste over en milliard kroner at producere og markedsføre.

Trods dens imponerende koncepter vurderer produceren, at filmens budget kommer til at ligge på mellem 20 og 30 millioner kroner.

Ved filmfestivalen skal Richard Georg Engström blandt andet mødes med canadiske filmproducenter. Canada er blevet et centrum for spilindustrien og den special effects-prægede del af filmbranchen, hvilket blandt andet skyldes landets skattefordele for selskaber i denne del af underholdningsindustrien. Det kan give det danske filmprojekt gunstige produktionsvilkår, hvis det lykkes at findes canadiske med-producenter.

»Exodus« er blevet udviklet over et år, og har modtaget støtte fra Det Danske Filminstituts New Danish Screen-ordning, der giver støtte til eksperimenter i alternative medier.

Ud over spillefilmen kan designet og baggrundshistorien danne forlæg for spil, graphic novels og streaming-TV.

TwSOMM Pictures har tidligere stået bag den roste og just nu Robert-nominerede komedie »Sort Kaffe og Vinyl« af Jesper Bernt.

Se klip i HD kvalitet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.