Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Borgen« kom stærkt i hus

DRs »Borgen« greb om sider om hjertet og blev et ætsende præcist portræt af spillet om magten.

Kærligheden mellem Philip (Mikael Birkkjær) og Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) er kommet på en hård prøve. Nu prøver de at »arrangere« sig ud af problemerne, så pressen ikke får nys om deres kuldsejlede ægteskab.
Kærligheden mellem Philip (Mikael Birkkjær) og Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) er kommet på en hård prøve. Nu prøver de at »arrangere« sig ud af problemerne, så pressen ikke får nys om deres kuldsejlede ægteskab.

Kun et år som statsminister, så var Birgitte Nyborg strippet for den menneskelighed, der var med til at bringe hende til magten. Symboliseret i slutscenen, hvor hun uden at blinke skriver under på fyresedlen til sin sekretær Sanne - skønt hun kort forinden har lovprist hendes »fine menneskelige kvaliteter«.

»Jeg tror, vi skal være dem, vi er. Jeg tror ikke, det forhindrer os i at være gode politikere,« sagde Birgitte Nyborg ellers i den tale, der på en bølge af sympati bragte hende ind på posten som statsminister. Det kom så ikke helt til at holde stik.

Politik er et beskidt håndværk, og således endte »Borgen« med at blive et præcist og vedkommende portræt af spillet om magten - og prisen for den. Mens de enkelte afsnit har været af svingende kvalitet - med lovlig meget foredrag flettet ind i dialogen, spidsede de personlige konflikter klædeligt og dramatisk til i de to afsluttende afsnit, som ikke mindst i kraft af Annette K. Olesens eminente personinstruktion gik rent ind - og ja, ligefrem bevægede.

Sjældent har man da set en kernefamilie krakelere så kuldslået - lige fra datterens hjertegribende reaktion på forældrenes forstillelse til scenen, hvor Birgitte Nyborg presset forsøger at »arrangere« sig ud af sit ulykkelige ægteskab og Philips utroskab. I øvrigt efter råd fra sin egen politiske mentor, finansministeren Sejrø (Lars Knutzon). Ham ofrer hun også for at kunne beholde regeringsmagten.

Nødvendig kynisme

Vi forlader Birgitte Nyborg i ensom majestæt i statsministerkontoret. Hun skal skilles, men har lige holdt sin hidtil bedste politiske tale. Hendes søn slår vejrmøller på gangene i Statsministeriet. »Se, hvad jeg kan!« siger han til embedsmanden, mens mor står på talerstolen i Folketingssalen.

Rollen som Birgitte Nyborg endte som en triumf for Sidse Babett Knudsen, der forvandlede sig fra smånuttet, idealistisk politiker (hustru og mor) til magtfuld statsminister udstyret med »den nødvendige« kynisme. Måtte hun dog snart bruge samme kynisme til at få fyret sin anløbne forsvarsminister.

Hvem siger, at kvinder ikke kan det der med magten? Det kræver bare lidt ofre hist og pist, synes moralen at være.

Også Pilou Asbæks spindoktor blev et godt bekendskab.

Tilsvarende var Mikael Birkkjærs ægtemand og Søren Mallings kyniske nyhedschef knivskarpe og troværdige. Endelig blev »Borgen« et fortjent gennembrud for skuespilleren Birgitte Hjort Sørensen i rollen som den kompromisløse TV-journalist Katrine Fønsmark, der ikke ville nøjes med at være et kønt ansigt på skærmen, men selv have snuden i nyhedssporet.

Det kostede hende jobbet på TV1. Men der er håb forude - for vi kan hilse Katrine og sige, at inden for journalistikken er gravergrupper den nye sort. Så mon ikke hun også er på skærmen, når næste sæson af »Borgen« sendes i efteråret 2011.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.