Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
TV-anmeldelse

Birgitte er tilbage

DRs internationale seriesucces »Borgen« ruller igen med et nyt og overraskende handlingsdrive.

Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) gør politisk comeback i »Borgen«.
Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) gør politisk comeback i »Borgen«.

Hvordan i alverden skulle »Borgen« komme videre efter sin anden sæson, der virkede så definitiv? Statsminister Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) stod og udskrev folketingsvalg fra talerstolen, og samtidig faldt det meste af historien på plads.

Eksmanden (Mikael Birkkjær), der følte sig overset og var skredet undervejs, faldt til patten, og datteren, der følte sig overset og havde udviklet psykiske problemer, havde fået det godt igen.

Hvor meget mere kunne et nyt manuskript i det hele taget vride ud af den underliggende konflikt, som »Borgen« i virkeligheden handlede om - nede under de politiske magtkampe og etiske konflikter, seriens hovedpersoner hele tiden befandt sig i: nemlig den moderne skandinaviske kvindes evige og umulige kamp for at få karriere, familie og ægteskab til at gå op i en højere enhed - en balancegang, som pludselig var mulig at håndtere for vores gæve statsministerheltinde i sidste afsnit til trods for, at serien i de forudgående 19 kapitler havde brugt meget energi på at bevise det modsatte.

Sandheden var da også, at det var seriens succes - nu også internationalt - der fik DR til at bede seriens hovedforfatter, Adam Price, om at finde på nye eventyr for Birgitte Nyborg og seriens andre væsentligste aktører i farvandet mellem politik og privatliv.

Klogeligt har manuskriptforfatteren Adam Price lavet en »Desperate Housewives«-løsning, da han skulle fortsætte serien. På et tidspunkt besluttede den amerikanske dramady-series forfattere sig for at springe fem år i handlingsgangen, fordi dens husmødres i deres råderum var kørt fast og låst for muligheder.

Det har man også valgt med danske »Borgen«: Det folketingsvalg, vi måske troede, vi skulle kastes ud i, har vi simpelt hen sprunget over. Vi er rykket to et halvt år frem i tiden. Birgitte Nyborg har tilsyneladende tabt valget og har forladt politik til fordel for en erhvervskarriere på internationalt topplan. Scenevant svinger hun mærkevareposerne, de smaragd-grønne pumps og en lækker, britisk elsker i pittoreske Hong Kong, mens hun på den københavnske hjemmefront har indrettet sig med børnene i harmoni på den eksklusive havnefront. Alenemorens problemer med at få hverdag og livet som mor til at hænge sammen har hun nu overladt til journalisten Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen), der måske nok er blevet stjerne på skærmen, men ikke trives.

Levende ansigt

I det øjeblik, Birgitte udtaler, at hun er færdig med Christiansborg, ved vi godt, at det ikke er sandt. »Borgen« er en serie om politik. Vor kulturradikale idealist, der aldrig mister sin tro, hvor vi andre har gjort det, vil redde sit højredrejede midterparti og frelse et selvtilstrækkeligt, fremmedfjendsk Danmark og hele velfærdsmodellen i en krisetid! Intet mindre.

Vejen er et forsøg på at generobre magten i det parti, der ellers har givet udtryk for, at hun ikke er velkommen længere - Jens Jacob Tychsen spiller Moderaternes nye leder på en effektivt voksende magtbrynde. Et kongemordsdrama, som i første afsnit effektivt og professionelt orkestreres med sikker sans for, at nærbilledet af Sidse Babett Knudsens levende ansigt stadig er seriens stærkeste trumfkort.

Også i den journalistiske verden, som seriens politiske handlingstråde virkningsfuldt smelter sammen med, blæser nye vinde: Christian Tafdrup entrer scenen som en hårdt optrukket kommerciel skiderik, der truer public service-forpligtelserne i jagten på seertal. Allerede nu giver han Søren Mallings redaktionschef - den fabelagtige skuespiller har nu spillet sig til en hovedrolle - grå hår, mens Pilou Asbæks tidligere spindoktor nu er reduceret til en rammende parodi på virkelighedens Peter Mogensen, politisk kommentator. Jo, »Borgen« fortsætter sit vellykkede parallelliv lige op ad den danske virkelighed.

Første afsnit vidner om en serie, der ikke har tabt pusten, hvor den let kunne have gjort det. Eminent og stramt skrevet. Med noget til hjerne og hjerte. Præcist spillet. Intet er overflødigt. Tilmed lækkert fotograferet i sigende totaler og afslørende nærbilleder. Birgitte er tilbage.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.