Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Besat i forstaden

Ole Bornedals gyser »The Possession« dyrker velkendt horrormateriale, men formår at overraske.

Fra filmen.
Fra filmen.

I Ole Bornedals »The Possession« lader en skilsmissefar (Jeffrey Dean Morgan) under et besøg på et loppemarked sin 12-årige datter hjemtage et dystert udseende træskrin dekoreret med uforståelige skrifttegn. For en almindelig biografgænger vil det ikke komme som nogen kæmpe overraskelse, at skrinet varsler ilde, og at fanden (eller en af hans medarbejdere) snart er løs i forstadsvillaen.

Handlingen – en families kamp mod den dæmon der har besat familiens datter – sammenblander åbenlyst elementer fra flere filmklassikere. Der er den uskyldige, men dæmonskændede pige fra »Exorcisten«, kernefamilien på kanten af sammenbrud fra »Poltergeist« og »The Amityville Horror«. Læg dertil visuel inspiration fra producer Sam Raimi, der har stået bag banebrydende chok som »Evil Dead«, og man har en film, der med indforståede blink inviterer publikum med på en bumpet flyvetur i horrorgenrens velkendte landskab. Det kunne være blevet trivielt, men heldigvis har Bornedal tilføjet sin egen, danske mentalitet, hvor den bogstavelige historie kan læses som et allegorisk angreb på kernefamiliens borgerlige idyl.

De hysteriske anfald og et pludseligt had mod forældrene, der indvarsler den tolvårige piges besættelse, minder i foruroligende grad om de reaktioner, et typisk skilsmissebarn udviser, når hjemmet opløses. Datterens bizarre madfrådseri, en konsekvens af dæmonens overtagelse af hendes person, minder os om vor tids allermest indgroede fobi, frygten for fedme og den ledsagende sociale stigmatisering.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.