Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Film

Aber er de nye superhelte

Instruktøren Rupert Wyatt er så god til at instruere chimpanser, at han tippes til at blive en af fremtidens store gorillaer i Hollywood.

»Oprindelsen« viser, at man stadig kan lave intelligente blockbusters.
»Oprindelsen« viser, at man stadig kan lave intelligente blockbusters.

Intet havde været lettere end at lade menneskeaber i tusindvis gå amok på lærredet fra første minut og håbe på at se dem forvandlet til millioner af mønter i kasseapparaterne. Heldigvis har folkene bag »Abernes planet: Oprindelsen« flair for ånden i den oprindelige film fra 1968 og forståelse for, at følelser og ro i en blockbusterfilm, kan mangedoble effekternes gennemslagskraft.

Vi er nogle år ude i fremtiden, hvor videnskabsmanden Will (James Franco) opdager en kur mod Alzheimers. Det viser sig, at mirakelkuren også kan øge intelligensen, men den har visse bivirkninger. Will smugler en chimpanseunge med hjem, og med tiden får den en intelligens, der ligner menneskers. Da aben, kaldet Caesar, bliver voksen, er den dog for farlig at have derhjemme, så politiet dømmer den til at holdes bag tremmer.

'Oprindelsen' er et bud på, hvad der skete før klassikeren fra 1968. Her kom tre astronauter til en fremmed planet, hvor aber og menneskers roller var byttet om.

I sidste hårrejsende billede mødte Charlton Heston en ødelagt Frihedsgudinde på en strand og indså, at menneskene havde ødelagt hans gamle verden.

I »Oprindelsen« bemærker vi deres rumskib blive sendt af sted i tv. Hvor det i originalen blev antydet, at mennesket har udslettet sig selv i en atomkrig, har man her tilladt sig at digte en anden historie med rødder i nutidens frygt for genmanipulation. Helt i orden når det er gjort med hjerte og mod.

Andy Serkis har lagt bevægelser til Caesar, og effektfolkene fra »Ringenes Herre« har malet computerfernis ovenpå, så både de mere intime scener og den vilde jagt gennem gaderne i San Francisco er spektakulære.

Som 12-årig gjorde »Abernes planet« et uudsletteligt indtryk på mig. Verden, som jeg kendte den, blev vendt på hovedet, og jeg holdt bare SÅ meget med aberne. Det gør jeg nu igen. Aber er de nye superhelte.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.