Bilka

Bilka er en af de største danske butikskæder inden for detailhandel. Kæden omfatter 17 megavarehuse (juli 2016) – såkaldte hypermarkeder – som kombinerer det traditionelle supermarked med et alsidigt stormagasin. I Bilka kan man således købe alt fra fødevarer tøj og elektronik til møbler, cykler og haveudstyr - samlet under ét tag, så forbrugeren kun behøver at handle ét sted.

Bilka åbnede d. 7. oktober 1970 og var på dette tidspunkt landets første lavprisvarehus med et salgsareal på 10.000 kvadratmeter og en parkeringsplads med plads til 1.200 biler. Varehuset lå i Tilst, der i dag er en forstad til Aarhus. Stifteren, Herman Salling, fik idéen til lavprisvarehuset på sine rejser i Tyskland, og navnet er således en sammentrækning af Billiges Kaufhaus (der er tysk for billigt varehus).

Bilka ejes af Dansk Supermarked A/S, som også står bag butikskæderne Netto, Føtex, Føtex Food og A-Z og stormagasinet Salling. Butikskæderne er udskilt i selvstændige selskaber, og de opererer derfor uafhængigt af hinanden. Dansk Supermarked er ejet af F. Salling A/S og A.P. Møller-Mærsk med henholdsvis 81% og 19% af aktierne. Samlet set beskæftiger Dansk Supermarked over 50.000 medarbejdere i fem lande, heraf 35.000 i Danmark.

I regnskabsåret 2015 havde Dansk Supermarked en omsætning på godt 57 milliarder kr. og et resultat før finansielle poster på omkring 2,5 milliarder kr. Tallet inkluderer ikke Dansk Supermarkeds omsætning i den engelske del af forretningen. På baggrund af det positive årsregnskab annoncerede Dansk Supermarked i 2016, at de fremover vil investere to milliarder kroner årligt i nye butikker.