Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Nekrolog

Sur og gammel par excellence

Som læge, samfundsrevser og ryger blev Tage Voss en både kær og kontrær stemme i den hjemlige debat.

Tage Voss' ofte barske humor reddede ham ikke fra tilnavnet »den sureste olding i kongeriget«. Så sur at det var stærkt opmuntrende for mange. Som sådan vil han blivet husket og savnet. Foto: Scanpix
Tage Voss' ofte barske humor reddede ham ikke fra tilnavnet »den sureste olding i kongeriget«. Så sur at det var stærkt opmuntrende for mange. Som sådan vil han blivet husket og savnet. Foto: Scanpix

Tidl. læge, forfatteren Tage Voss, Himmelev, er død, 98 år.

Tage Voss ville være journalist, men moderen hjemme i Matthæusgade i København sagde nej, han skulle være læge. Det blev han i 1946 - og berømt som Christiansøs sarkastisk skrivende doktor, der underholdt nationen med essays og meninger om livet på skæret og verdens elendige status.

Da han efter 20 år gik i land på Sjælland som skolelæge mv. fortsatte forfatterskabet med skarpe indfald og udfald - gerne mod sundhedsvæsnet og om livets illusioner og menneskets dystre fremtid. Hans ofte barske humor reddede ham ikke fra tilnavnet »den sureste olding i kongeriget«. Så sur at det var stærkt opmuntrende for mange.

Som 95-årig, »i livets jammerdal«, udgav han sin version af tiden under besættelsen 1940-45. »Her punkterer jeg myten om dansk heltemod med en korrektion af de fem års historie - en dokumentation, man nødigt registrerer,« kundgjorde han til Berlingske.

Sine skifter, bøger og pamfletter skrev han på sin gode gamle Continental-skrivemaskine, der blev købt brugt i 1936.

»Den printer samtidig med, at tasterne røres,« sagde han. Digitaliseringen kørte uden om Tage Voss.

Selv fik han efter eget udsagn 29 års erfaring som olding.

»Illusionen om, at alt er som før, holder nok en lidt i gang, indtil man kommer til at se sig selv spejlet i en butiksrude: ’Sikke et gammelt skrog, der går der.’ Alt forfalder, smag, lugt, høresans. Alderdom er et helvede,« sagde han.

Selv som mange og halvfems satte han med stor fornøjelse ild på sine cerutter efter først at have fortæret en portion stegt flæsk med persillesovs. På sine gamle dage røg han billige, tyske cerutter, »for de fine, gamle mærker er væk«.

»Jeg har hele livet spist og røget, som jeg havde lyst til,« erklærede han.

Hans bedste råd til sine landsmænd: »Lev livet, nyd det og tag skraldet, når det kommer.«

Tage Voss døde dagen før han ville være blevet 99 år.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.