Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Nekrolog

Nu er både Inspector Morse og Colin Dexter død

Krimiforfatteren, der skabte den legendariske Oxford-kriminalinspektør Morse, der kørte i rød Jaguar og lyttede til Wagner, er død. Af naturlige årsager.

Colin Dexter er død. Arkivfoto: Barry Clack
Colin Dexter er død. Arkivfoto: Barry Clack

Forfatteren Colin Dexter, der udelukkende er kendt for sine 14 romaner om Oxfords excentriske kriminalinspektør Morse, der kørte i rød Jaguar og og lyttede til Wagner, mens han opklarede langt over 80 mord i Oxford og omegn, er død. Af naturlige årsager, i en alder af 86 år. En mordrate, der langt overstiger antallet af virkelige mord i Oxford, hvor alt er næsten lige så idyllisk, som der ser ud i TV-serien. Colin Dexter døde tidligt tirsdag 21. marts. Mæt af drab og dage.

Han skrev 13 bøger med Morse som hovedperson i årene fra 1975 til 1999. På dansk udkom han først fra 1991 med romanen »Sidste bog til Woodstock« og den sidste, hvor forfatteren slår sin hovedperson ihjel, »Et kors for Morse«, kom på dansk i 2000. At han lod Morse dø var der mange af hans fans, der aldrig tilgav ham, men Colin Dexter svarede engang, at han såmænd selv savnede ham mere end nogen anden.

Der vil for altid kun være én inspector Morse

De første bøger om Morse og hans kollega Lewis udkom i relativ ubemærkethed, men efterhånden fik serien et stort læsende publikum, og da den siden også kom som TV-serie med John Thaw som kriminalbetjenten, der drikker håndskænket fadøl af store glas, når han skal tænke, og som løser svære kryds og tværs-opgaver, når han skal motionere sine hjerneceller, kom der der turbo på succesen. I de episoder, der er baseret på Colin Dexters bøger, kan man ofte finde Colin Dextrer selv i et par scener.

Idéen til inspector Morse, med det langt hen ad vejen hemmelige fornavn Endeavour, blev født på en familieferie til Wales i 1972, hvor Colin Dexter med konen Dorothy og parrets to børn var fanget inden døre på grund af regnvejr.

England ifølge Inspector Morse

I frustration over niveauet i de krimier, han havde medbragt på ferien, satte han sig til at skrive indledningen til den bog, der udkom som »Sidste bus til Woodstock«.

Colin Dexter var født i Stamford, ca. 130 kilometer nord for London. Her gik han i skole og efter at have aftjent sin værnepligt begyndte han at studere på Christ’s College i Cambridge. Han læste latin og græsk og fik en master i 1958. De følgende 13 år underviste han og skrev lærebøger, men på grund af tiltagende døvhed måtte han opgive. I 1966 flyttede han og familien til Oxford, hvor han fik en administrativ stilling og efter nogle år begyndte han som nævnt at skrive sine krimier.

Pudsigt nok holdt både Colin Dexter og hans hovedperson begge af whisky, pints med mørk øl, Wagner-opera og svære kryds og tværsopgaver. De havde mange sympatiske træk til fælles.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.