Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Nekrolog

Kendt balletdanser og samfundsrevser er død

Forfatter, koreograf og tidligere kgl. solodanser Eske Holm var en aktiv samfundsdebattør til det sidste.

 Eske Holm, balletdanser, koreograf og forfatter. Foto: Christian Als
Eske Holm, balletdanser, koreograf og forfatter. Foto: Christian Als

Lige siden Eske Holm i 1975 udgav bogen »Den maskuline mystik« om mænds følelsesliv og orgasmer, har den tidligere kgl. solodanser været kendt som den skrivende balletdanser. Den alsidige og visionære dansekunstner med det urolige og rebelske sind har da gennem årene også skrevet over tyve bøger. Og han har været en utrættelig debattør i dagspressen om alt fra omskæring af drenge til terrorbekæmpelse og bådflygtninge helt frem til for en måned siden, hvor han fik en blodforgiftning, der mandag forårsagede hans død.

Uddannet på Det Kgl. Teaters balletskole blev Eske Holm i 1958 medlem af Den Kgl. Ballet, hvor han fik sit gennembrud som den smukke Christian i Roland Petits »Cyrano de Bergerac«. Senere dansede han bl.a. prinsen i »Svanesøen«. Men kun et år efter udnævnelsen til solodanser i 1965 valgte han at forlade Det Kgl. Teater og kaste sig ud i en turbulent tilværelse som freelance danser, koreograf og pædagog. Han blev bl.a. solist og koreograf i Cullberg Balletten, men lavede også koreografi til og gæstedansede i Den Kgl. Ballet.

I 1975 tog han et stort og vigtigt skridt med etableringen af sit eget alternative dansecentrum i Pakhus 13. Han ville lave revolte mod det etablerede klassiske balletmiljø, forny dansen og give den mere sensualitet. Men han vedstod sig altid sin afhængighed af traditionen og fascination af det elitære.

Op gennem 1980erne skabte han politisk og kønspolitisk danseteater med egne dansegrupper, inden en krise satte kreativiteten på vågeblus. Men i slutningen af 1990erne vendte Eske Holm stærkt tilbage som både koreograf, filmskaber og skribent og fik tildelt Livslang Kunstnerydelse fra Statens Kunstfond.

Den begavede, morsomme og selvironiske erindringsbog »Dansen med de dobbelte budskaber« fra 1998 er en perle i forfatterskabet, og i kortfilmen »Hårde drenge danser ikke«, der vandt Grand Prix i Odense i 2001, har Eske Holm skabt et fint og interessant selvportræt.

Eske Holm, der i de senere år boede i Rudkøbing på Langeland, blev 77 år og efterlader sig to sønner, tre børnebørn og et oldebarn.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.