Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dødsfald

Håb om en sammenhæng

Forfatteren og dramatikeren Peter Asmussen er død, 59 år gammel.

Forfatter og dramatiker Peter Asmussen er død. Han var bl.a. medforfatter på Lars von Triers film »Breaking the Waves«. Arkivfoto: Liselotte Sabroe
Forfatter og dramatiker Peter Asmussen er død. Han var bl.a. medforfatter på Lars von Triers film »Breaking the Waves«. Arkivfoto: Liselotte Sabroe

Da dansk teaters fineste priser, Reumert-priserne, forleden blev uddelt, var der en af de nominerede, Peter Asmussen, der ikke var til stede. Det var synd.

Peter Asmussen blev nemlig hædret som Årets dramatiker for skuespillet »Soli Deo Gloria«, og som sådan skulle han selvfølgelig have været der personligt, men han kunne desværre ikke. Nu er han død, 59 år gammel, efter længere tids sygdom.

»Soli Deo Gloria« blev opført på Betty Nansen Teatret i efteråret 2015, og i et interview med Berlingske i den anledning kom Peter Asmussen ind på noget centralt om sig selv. Han fortalte, at fornemmelsen af meningsløshed altid havde været et omdrejningspunkt i hans liv og i hans værk. Således også i »Soli Deo Gloria».

»Der er tolv scener (i skuespillet, red.), der fungerer som en slags pejlepunkter i et verdensbillede,« forklarede Peter Asmussen.

»Man kan forbinde punkterne, som børn gør i en malebog, og fremkalde et billede af en verden, men hvordan punkterne skal forbindes, gives der ingen anvisninger på. Der er ikke nogen givet sammenhæng, men måske et håb om sammenhæng.«

Peter Asmussen var søn af den navnkundige professor i iransk filologi Jes P. Asmussen, og i begyndelsen var det prosaen, han koncentrerede sig om, begyndende med novellesamlingen »Stemmer« fra 1989.

Medforfatter på »Breaking the Waves«

I 1992 udkom hans første roman, »Om natten«, og han har skrevet flere romaner og flere noveller,

Men teaterstykkerne og drejebøgerne fylder mest i hans samlede værk, og blandt andet var han medforfatter til Lars von Triers banebrydende spillefilm »Breaking the Waves«, ligesom han har skrevet for en anden stærk og kompromisløs dansk filminstruktør, Simon Staho.

Alene som sådan var Peter Asmussen en markant skikkelse i dansk kulturliv, men han opgav aldrig prosaen, og så sent som i foråret 2014 udsendte han en roman, »Og til sidst går verden under«, som denne nekrologs forfatter tildelte fem ud af seks stjerner i Berlingske.

Om romanen stod der blandt andet at læse, at »det erotiske er på spil, rigt varieret, skønt og grusomt, skildret i situationer, tableauer, og strengt kronologisk«, og at »det er noget af det meget gode ved Peter Asmussens roman, at den forener en klar struktur og klare tematikker med klare billeder og et fint, fint sprog.«

Peter Asmussen blev blandt andet tildelt Statens Kunstfonds arbejdslegat i flere omgange, han fik også Kjell Abell-prisen og Danske Dramatikeres Forbunds Ærespris, og i 2010 modtog han for første gang en Reumert i kategorien Årets dramatiker, dengang for »Ingen møder nogen« på Husets Teater.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.