Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dødsfald

Fhv. ombudsmand og kabinetssekretær død

Niels Eilschou Holm, tidl. kabinetssekretær, kammerherre, dr. jur., København, er død, 78 år gammel.

Tidligere ombudsmand og tidligere kabinetssekretær Niels Eilschou Holm ses her sammen med Dronning Margrethe. Arkivfoto: Scanpix
Tidligere ombudsmand og tidligere kabinetssekretær Niels Eilschou Holm ses her sammen med Dronning Margrethe. Arkivfoto: Scanpix

Niels Eilschou Holm var som kabinetssekretær – Dronningens juridiske vagtmester – i 20 år bindeleddet mellem regering og statsoverhoved.

Provstesønnen fra Frederiksberg blev jurist fra Københavns Universitet i 1960 og studerede efterfølgende ved Harvard Law School i USA, hvor han skrev råmaterialet til sin senere disputats om »Det kontradiktoriske Princip i Forvaltningsprocessen«. Siden fulgte lederstillinger i Justitsministeriet, inden han i 1981 blev valgt som Folketingets Ombudsmand.

I 1987 blev han håndplukket til jobbet som Dronningens nye kabinetssekretær og nærmeste rådgiver, et job hvor han blandt meget andet var Dronningens taleskriver, bestyrer af ordensvæsenet samt mandattæller ved dronningerunderne – i sidstnævnte funktion spillede han bl.a. en central rolle i forbindelse med Poul Schlüters afgang som statsminister i 1993, hvor Poul Nyrup Rasmussen overtog Statsministeriet uden et foregående valg. Han bestred stillingen frem til pensioneringen i 2007.

Eilschou havde desuden mange tunge poster i det offentlige og i erhvervslivet. Blandt andet var han bestyrelsesmedlem i Tivoli i 20 år, heraf 18 år som formand, 18 år i bestyrelsen for Danske Bank samt medlem af direktionen i Det Classenske Fideicommis og bestyrelsesmedlem for Ebbe Muncks Mindefond.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.