Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Nekrolog

Eventyrer og tidligere DR-vært Jens Nauntofte er død

Jens Nauntofte, der var kendt for sine reportager fra Mellemøsten og Tyskland, er død 78 år.

Journalisten Jens Nauntofte er død, 78 år.  Foto: Scanpix
Journalisten Jens Nauntofte er død, 78 år.  Foto: Scanpix

Journalisten og forfatteren Jens Nauntofte, der i en menneskealder var et af DRs kendte ansigter som studievært, redaktør og korrespondent på TV Avisen og udenrigsprogrammet Horisont, er død, 78 år.

Den eventyrlystne Jens Nauntofte afbrød i 1961 en shipping-uddannelse for at rejse ud i verden. Han solgte sit bohave, købte en rygsæk, og så vandrede han og tog på tommelfingeren gennem Europa og Mellemøsten. Han blev i Israel et års tid for at arbejde i kibbutzen Ginosar ved Tiberias-søen og deltog i udgravninger ved Tel Arad i Negev-ørknen. Hans mål var at slutte sig til udgravninger under professor Jørgen Læssøe, som ledede den skandinaviske arkæologiske ekspedition i det egyptiske Nubien, nær Abu Simbel ved Nilen.

Efter sin hjemkomst studerede han historie ved Københavns Universitet samtidig med, at han arbejdede som freelance journalist ved Danmarks Radio og dagbladet Information.

Korrespondenter med verden som inspiration

I 1975 opholdt Nauntofte sig som freelancekorrespondent i Sydvietnam under Vietnam-krigens afslutning, om hvilken han rapporterede til fem nordiske aviser, deriblandt Information og det svenske Dagens Nyheter. Han dækkede krigene i Mellemøsten – fra Seksdageskrigen i 1967, Oktoberkrigen 1973 til Golfkrigene i 1980erne og 1990erne – for TV Aavisen, som han blev knyttet til som Mellemøstkommentator og senere udlandskorrespondent. I de år var han kendt af de fleste TV-seere for sine analyser og reportager fra Mellemøsten, hvor han enten optrådte i khakitøj direkte på krigsskuepladserne ude i verden eller i elegant jakkesæt, når han kommenterede i studiet i København. 1999-2004 var Nauntofte udenrigskorrespondent for TV-Avisen med base i Berlin og København.

For sine reportager modtog han i 2001 DRs jubilæumspris for journalistik og reportage i 50-året for dansk TVs fødsel. Han skrev en lang række bøger, særligt om Mellemøsten og Tyskland, og han er bl. a. forfatter til rejsebogen »Tyrannernes Fald – en rejse gennem Det Arabiske Forår«, som udkom i 2013. Bogen blev modtaget med fem stjerner i både Berlingske, Politiken og Jyllands-Posten.

I 2010 deltog han i dokumentarserien »Jagten på de røde lejesvende« om journalistikken i DR i 70erne. Her blev han kritiseret for at omtale kommunisternes indtog i Saigon i Vietnam som »en befrielse«. Jens Nauntofte følte sig uretfærdigt behandlet og klagede over udsendelsen.

»Jeg synes, at det er unfair at tage en DR-medarbejder gennem 30 år og kyle ham igennem en politisk salatslynge med en direkte falsk anklage om at være »stemplet som rød lejesvend«. Havde jeg vidst det, så havde jeg ikke deltaget,« sagde Jens Nauntofte til BT.

Efter pensioneringen fra DR var Jens Nauntofte freelance-kommentator i radio og TV, skrev artikler og analyser i bl.a. Politiken og Information og virkede som foredragsholder og rejseleder.

Jens Nauntofte, der var født i Viborg, rejste over store dele af verden og var medlem af Eventyrernes Klub.

Han var siden 1982 gift med skuespilleren Maria Stenz.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.