Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Nekrolog

Britisk flyhelt død

Eric Melrose Brown – den britiske flyverhelt – er død, 97 år.

Eric Melrose Brown – den britiske flyverhelt, der slog en række flyverrekorder – på et udateret foto. Arkivfoto: Scanpix
Eric Melrose Brown – den britiske flyverhelt, der slog en række flyverrekorder – på et udateret foto. Arkivfoto: Scanpix

Eric Melrose Brown var en britisk flyverhelt og testpilot, der slog alle flyverrekorder, og hvis indsats var med til at styrke det britiske luftvåben i opgøret med Luftwaffe. I efterkrigstiden var Eric Brown med i udviklingen af supersoniske fly som testpilot.

Det var kaptajn Browns testflyvninger, der var med til at udvikle den amerikanske P-51 Mustang til at blive den hurtigste og mest manøvredygtige jager, der anvendtes til eskort-opgaver. Den brugtes både som beskyttelse af allierede bombere over Tyskland og konvojtjeneste, og ofte var Brown involveret i luftdueller med tyske jagere.

Ikke mindst Browns indsats for den allierede flåde var af stor betydning, og hans landinger på hangarskibe blev optalt til 2.407. Han var desuden den mest dekorerede pilot i flådens historie, og kong George VI er citeret for at sige i 1947, da den 28-årige Brown for fjerde gang skulle have kongelig udmærkelse: »Ikke Dem igen!« Den fornemste titel var Commander of the British Empire, som er ordenen lige under ridderordenen (knighthood).

Landede på tysk besat base i Danmark

Brown var involveret i en lang række dramatiske hændelser, som da han i 1939, da krigen netop var brudt ud, blev arresteret af Gestapo i Tyskland, men efter flere dages forhør blev løsladt som en harmløs udvekslingsstudent.

Brown overlevede sænkningen af HMS. Audacity, som blev torpederet af ubåde 21. december 1941. Han tilbragte tre timer i det iskolde vand, før han blev reddet. Desuden overlevede han 11 nødlandinger – mere end en kats ni liv.

Da krigen var næsten ovre, fløj Brown til Danmark, hvor han – ifølge de britiske nekrologer – på en større nazibase prøvefløj en tysk jetbomber. Han forventede, at tyskerne var ude af landet, men opdagede til sin forbavselse, at basen stadig var på tyske hænder og fuld operationel. Brown havde kun en pistol, men lufthavnens tyske kommandør tilbød at overgive sig til ham. Så Brown overtog basen samt 2.000 tyske fanger, indtil allierede styrker ankom næste dag. Historien er dog ikke bekræftet af danske kilder.

Brown tak sig tilbage i 1970 efter 31 års tjeneste og skrev selvbiografien »Wings on My Sleeve.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.