Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Spørg om sprog: Fukssvans

Spørgsmål: Hvad kommer ordet "fukssvans" af? Jeg ved det er en sav, men hvorfor hedder den sådan? spørger K. Hjortshøj.

En "fukssvans" er jo `en håndsav med en bred, let tilspidset klinge med kraftige tænder og med ét håndtag' (se Den Danske Ordbog, 2004)

Ordet har vi lånt fra tysk "Fuchsschwanz", og det betyder 'rævehale'. Saven skulle have fået sit navn fordi den ligner en rævehale, og med lidt god vilje kan man måske godt se ligheden mellem rævens buskede hale og saven. Saven hedder også den dag i dag "Fuchsswanz" på tysk.

Engang var der også noget der hed at "fukssvanse", og det betød at man 'indyndede sig hos en med smiger' eller 'bagtalte nogen' (jf. Ordbog over det danske Sprog). Det falder jo meget godt i tråd med vores opfattelse af ræven som en snu og udspekuleret rad. En der "fukssvansede" hed en "fukssvanser" eller bare en "fukssvans", så en "fukssvans" har også engang kunnet være en der bagtalte eller smigrede folk for at indynde sig.


Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.