Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fra sofa til maraton

FriLøbet kan føre til meget. Berlingske Tidendes chefredaktør, den forhenværende sofakartoffel, Niels Lunde, fulgte løbe-skolen i Fri sidste år, løb med i FriLøbet, trænede videre og gennemførte Copen-hagen Marathon. Det er der nu kommet en bog ud af.

Foto: Jan Jørgensen
Foto: Jan Jørgensen

»Jeg hader at løbe.«

Sådan skrev chefredaktør Niels Lunde i maj sidste år samtidig med, at han tog imod opfordringen til at følge Henrik Jørgensens løbeskole i Fri, at skrive om det undervejs og til sidst at gennemføre FriLøbet på ti kilometer.

Som Fri's læsere vil huske, lykkedes alle tre dele for Niels Lunde.

»Det var en triumf at komme igennem. Tiden blev 51.06, en smuk tid for en sofakartoffel,« skrev han stolt i sin klumme »Lundetrav« i avisen dagen efter FriLøbet.

Og efter en uges tænkepause konkluderede han, at han ville blive ved med at løbe: »Blot kender jeg mig selv godt nok til, at jeg bliver nødt til at sætte mig et nyt mål.«

Målet blev Copenhagen Marathon otte måneder senere, og i sin bog »Fra sofa til maraton«, der udkommer på fredag på Gyldendal, beskriver Niels Lunde i en række humoristiske klummer sin løbetræning gennem et helt år, med løb og forskellige andre træningsformer på programmet: Løbebånd, som han finder latterligt, og spinning, som han kalder »åndssvagt«.

»En fjollet aktivitet. Musikken er alt for høj. Det er ubehageligt. Det er også ulækkert. Folk sveder på forskellig måde, det vidste jeg godt, personligt sveder jeg ikke ret meget, gudskelov, men til spinning bliver fårene skilt fra bukkene. Nogle, især fede mænd, sveder så meget, at der hurtigt ligger en sø af sved under deres cykel. Helt ubeskriveligt ulækkert, de fyre burde have en særlig time eller et særligt rum,« konstaterer den kropsforskrækkede chefredaktør, der fejrer nytårsaften det år på en noget aparte måde: Med et halvmaratonløb på Amager, hvor han får overrakt en medalje »af en sløv padde af en official uden forståelse for øjeblikkets storhed.«

Aftenen slutter med, at Niels Lunde falder i søvn inden kl. 24.

»Jeg var glad. Træt og glad, den dejlige følelse, man har, når man har ydet en ekstraordinær præstation og derfor kan hvile sig med god samvittighed,« skriver han.ET STYKKE INDE I det ny år sætter en knæskade en midlertidig stopper for løbetræningen, og Niels Lunde må gå nye veje.

»Intet er efterhånden for ydmygende, alt må underordne sig det overordnede mål, jeg har sat for mig selv(...) At jeg i dagslys løber rundt i Københavns nordlige forstæder - Berlingske Tidendes kernelæsere bor der - i et sæt tøj, der får mig til at ligne Ælling i TV-serien Bamse & Kylling, det har jeg lært at leve med (...) Ja, selv det at få massage af en mand, der starter med at smøre mine lår ind i olie, har jeg prøvet. Det er også en slags grænse. Men at jeg skulle begynde at aquajogge, det ville jeg have forsvoret. I mit voksenliv må det være den mest ydmygende situation, jeg har bragt mig i frivilligt,« konstaterer Niels Lunde og forklarer:

»Aquajogging går ud på, at man spænder et bælte om livet, hopper i bassinet, man skal ikke kunne bunde - og så »løber« man i vandet... Idéen er god nok, sådan set. Men mand, altså, hvor føler man sig fjollet. Ustandseligt bliver man overhalet af svømmere, nogen svømmer bare forbi, fint nok, men hele tiden er det, som om de fniser.«

Til sidste tyr Niels Lunde til lægen Claus Hovgaard for at få hjælp. Og det får han. I form af to sprøjter, lige ind i knæet.

»Det gjorde ondt, men det skal det, se blot, hvor værdiløst alle de politisk korrekte metoder har vist sig at være. Noget økologisk fis. Jeg fornemmer, at Claus er enig. Han håndterer mænd som mig hver dag. Man ser det for sig: Brøndbys topscorer ligger på briksen foran Claus få dage før en FCK-kamp: »Ja, min ven, du må vist hellere melde afbud og lave lidt aquajogging i stedet.« Glem det. Det handler ikke om at blive helbredt, det handler om at præstere,« skriver Niels Lunde, der, efterhånden som knæet bliver bedre og ugerne går, bliver mere og mere motiveret op til maratonløbet.

»Jeg er klar. Jeg har det som en væddeløbshest i boksen. Jeg tænker kun på én ting nu: Skuddet fra startpistolen.«

Og han gennemførte. Om end han disponerede forkert og løb for hurtigt i starten for så at måtte kæmpe sig gennem sidste halvdel af løbet. Tiden blev 4.19.

»Jeg sad hjemme i sofaen med medaljen om halsen og kogte af selvglæde,« skriver Lunde, der stadig løber flere gange om ugen. Næste mål er at forbedre tiden til FriLøbet 24. september og Eremitageløbet 8. oktober.

»Og ja, jeg synes stadig, det er rædselsfuldt at løbe,« skriver han til sidst i bogen. »Men det er sundt. Og nemt. Og rart bagefter.«

Bogen Fra sofa til maraton på 88 sider udkommer på Gyldendal på fredag. Bogen koster 149 kr. Abonnenter på Berlingske Tidende kan fra på fredag købe et signeret eksemplar af bogen for 115 kr. hverdage mellem kl. 8 og 17 i forhallen, Pilestræde 34 eller på www.berlingske.dk/mere

Overskuddet fra bogen går ubeskåret til det frivillige arbejde med børn og unge i Københavns Idrætsforening, der er medarrangør af FriLøbet og Sparta, der arrangerer Copenhagen Marathon.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.