Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Vi kan lære af Schweiz – og de af os

Berlingskes idé med i 2017 at bringe indlæg om, hvad vi danskere kan lære af andre lande, finder jeg overordentlig konstruktiv, og avisens første kronik i serien 7. januar af Lars Tvede, der er bosiddende i Schweiz, finder jeg relevant. Min kompliment.

Selv om jeg først læste kronikken med en vis skepsis, må jeg tilslutte mig langt de fleste af Lars Tvedes konklusioner. Personlig bor jeg på 30. år i eksakt samme kanton som Tvede – med mindre han da er flyttet – og jeg refererer ofte til den kendsgerning, at Schweiz trods sin temmelig komplicerede demografi (fire sprog osv.) bruger mindre end en ottendedel af Danmarks »bureaukrati« til at styre landets administration.

Schweizerne er generelt yderst effektive. Vore to lande repræsenterer omtrent samme befolkningsstørrelse, så man kan blive helt dårlig, når man lytter til diskussionerne hjemme i Danmark. Vi har, som pointeret i Tvedes kronik, meget at lære, ikke mindst af schweizerne.

Og hvad kan Danmark så at lære schweizerne? Fleksibilitet, handel og omstillingsparathed er de første egenskaber, som falder mig ind. Måske egenskaber, som har forårsaget, at Danmark overhovedet har overlevet som nation?

Et nytårsønske? Bare vi dog kunne holde op med al vor selvglade velfærdsdiskussion og i stedet få etableret et snusfornuftigt »lands-management« på »Borgen«. Hvorfor skal det kun være i krigs- og nødsituationer, at vi finder melodunten? Godt og fredeligt nytår!

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.