Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Vi bliver fattigere af EUs indre marked

I opinions-artiklen »Danmark bliver rigere af EUs indre marked« skriver erhvervsminister Brian Mikkelsen 25. februar, at 578.000 danske arbejdspladser er knyttet til EUs indre marked. Derfor bør vi ikke drømme om at forlade organisationen, sådan som Storbritannien har besluttet.

Men påstanden er problematisk. Den forudsætter tilsyneladende, at al eksport til EU vil ophøre, hvis vi melder os ud, og det sker jo ikke. Toldsatserne på de danske varer er nemlig ikke særlig høje, og vi vil alene af den grund kunne fastholde det meste af eksporten af industrivarer til EU.

Landbrugsvarerne er et andet problem, men da EU stort set sælger lige så mange landbrugsvarer til os, som vi sælger til EU, burde en aftale om dem ikke være noget problem.

Samtidig overser Brian Mikkelsen helt fordelene ved at gå ud af EU. Vi vil slippe for at betale de over 20 milliarder kroner, vi i dag hvert år betaler for at være medlem. Og vi vil frit kunne købe billige og gode varer fra lande uden for EU. Det vil give os besparelser, som langt overstiger, hvad vi i dag kan tjene på at sælge varer til EU uden told.

Hvor mange er for eksempel klar over, at vi betaler en told på 15 procent, hvis vi køber en cykel fra Taiwan, hvorfra de fleste danske cykler kommer? Eller at biler får en told på ti procent.

Det er svært at opgøre gevinsten ved at forlade EU. Men det bliver billigere end medlemskabet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.