Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Valgkredsens geografiske fordeling

Et folkestyre behøver en repræsentation af landsdelene, der afspejler disses befolkningstal. Det var nok også tilstræbt, da valgkredsene blev fastlagt i sin tid. I de forløbne mange årtier førte samfundets udvikling imidlertid til en meget omtalt vandring af befolkningen fra landdistrikterne til de større byer, der i vor tid tilbyder flest arbejdspladser. Følgen er blevet, at antallet af potentielle vælgere per valgkreds varierer fra ca. 12.000 på Bornholm til 40.000-50.000 i storbyer som Aarhus og Aalborg. Generelt er landdistrikterne derfor stærkt overrepræsenteret i Folketinget, hvilket rummer en fare for en politisk skævhed i dettes lovgivning. Tiden synes derfor at være kommet til en revision af valgkredsene.

Grundlaget for denne undersøgelse er folkeregistrets oplysninger om antallet af mænd og kvinder i landets byer, antagelsen at hver kvinde i gennemsnit føder 1,2 børn og at 50 pct. af disse børn for tiden er under 18 år. Selvom disse antagelser er behæftet med en usikkerhed, som jeg skønner til ti pct., truer dette ikke konklusionen om en geografisk skævfordeling af repræsentationen i en af landets højeste myndigheder.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.