Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Trump, Hviid og den noble løgn

Arkivfoto: EPA/JIM LO SCALZO
Arkivfoto: EPA/JIM LO SCALZO

Søren Hviid Pedersen skriver i Berlingske 24. januar, at Donald Trump lyver den gode løgn. Hviid Pedersen nævner Platon og filosoffens tanker om den noble løgn, der er med til at sikre samfundets sammenhængskraft. Platon mente, at myten, som i sagens natur jo er en løgn, styrkede samfundsfællesskabet, hvis den eksempelvis fortalte glorværdige historier om, hvordan samfundet var blevet til. På samme måde mener Hviid Pedersen, at Trumps løgne kan være på sin plads, fordi de bidrager til forestillingen om præsidenten som folkehelt med rekordmange mennesker til indsættelsesceremonien, en folkelig præsident der er blevet snydt for millioner af stemmer, et samlingspunkt.

For det første er Trump ikke en samlende præsident, han er en splitter. Det amerikanske folk er delt, og i Washington demonstrerede over en million mennesker på indsættelsesdagen. Derudover har der været massive demonstrationer i Chicago, Los Angeles, Philadelphia, Richmond, Portland og Seattle.

For det andet er det meget problematisk med en præsident, man ikke kan stole på, især med tanke på de resultater som Trump lover, og som han en dag skal præsentere. Tænk blot på, når der kommer amerikanske jobtal, hvilken ubehagelig farce det kan blive.

For det tredje er tanken om den noble løgn farlig. Selv hvis Trumps usandheder faktisk styrkede sammenhængskraften, er accepten af løgnen i politik en gevaldig glidebane. Før eller siden bliver løgnen så almindelig, at den ikke længere behøver at være nobel, og hvor er vi så på vej hen?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.