Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Spanien kan lære af Irak

Når et land sender kampklædt politi på gaden for at forhindre befolkningens meningstilkendegivelse, så lugter det mere af fascisme end af demokrati.

Ikke desto mindre skete det i Spanien i den forgangne uge. Centralregeringens håndtering syntes både ubegrundet og kontraproduktiv. Allerede før folkeafstemningen i Catalonien 1. oktober erklærede den spanske forfatningsdomstol afstemningen forfatningsstridig. Derfor kunne den spanske regering blot have afventet resultatet og enten roligt notere sig, at et flertal havde stemt for, at Catalonien skulle forblive spansk, eller erklære afstemningen for ugyldig ved det modsatte resultat. Ingen af situationerne ville have kaldt på internationale reaktioner. I stedet har uafhængighedsbevægelsen nu lettere adgang til at tale sin sag i internationale fora. Og det er ikke uvæsentligt taget tidligere uafhængighedserklæringer i betragtning.

Godt en uge før det spanske drama, gennemførte den lokale regering i den kurdiske del af Irak ligeledes en folkeafstemning med stor valgdeltagelse og overvældende flertal for selvstændighed. Den irakiske regering mødte afstemningen med hård retorik, men i modsætning til i Spanien blev det ved retorikken. Kurderne havde håbet på international opbakning, men blev mødt af ønske om at udsætte eller opgive afstemningen fra såvel USA som Rusland, og endnu skarpere reaktioner fra Iran og Tyrkiet. I modsætning til Spanien kan kurderne næppe bruge folkeafstemningen til meget. Det kunne Spanien måske lære noget af.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.