Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

PET har et problem

Juleaftensdag kunne man læse i Berlingske, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) »ved en fejl« er kommet til at destruere en computer med uvurderligt materiale om Danmark under den Kolde Krig.

Computeren var stillet til rådighed for professor, dr. phil. Bent Jensen, der i årene 2007-2012 gennemførte omfattende forskning i PET’s arkiv og har stået i spidsen for Center For Koldkrigsforskning, der sidste år udgav et omfattende værk om Danmark i koldkrigsperioden.

Computeren måtte ikke have forbindelse til internettet. Dens indhold måtte ikke kopieres til brug i værket, og den stod efter særlig aftale mellem PET og professoren i et aflåst skab i PET’s hovedkvarter i Søborg.

I et brev til Bent Jensen »beklager« PET destruktionen, som skete, uden at man først informerede ham herom - endsige gav ham mulighed for at tømme den for dens uvurderlige indhold. Forklaringen fra PET er, at en medarbejder i november destruerede fire computere, som »alle var ældre modeller, der ikke skønnedes at have nogen værdi eller anvendelsesmuligheder i dag«.

Men skal man virkelig tage den forklaring for gode varer? Når man som jeg nøje har fulgt, hvordan PET - med forbløffende opbakning fra Justitsministeriets embedsmænd og skiftende socialdemokratiske justitsministre - hele vejen igennem har forsøgt at spænde ben for og obstruere Bent Jensens forskning, må svaret være nej.

Jeg mener, at PET her er gået langt over stregen. Hvis den givne forklaring skulle være sand, kan man ikke have tillid til, at de har orden i eget hus hos PET. For at sige det ligeud: Jeg tror dem ikke over en dørtærskel!

For nylig måtte Morten Bødskov og Jakob Scharf gå af som henholdsvis justitsminister og PET-chef efter deres »kreative« historie om, hvorfor Folketingets retsudvalg ikke kunne besøge Christiania. Men PET har åbenbart stadig et troværdighedsproblem.

Vi får næppe nogensinde den virkelige forklaring på, hvorfor Bent Jensens computer skulle ødelægges. Der må stadig være nogle skeletter i skabene, som skal skjules.

F.eks. noget, der kan forklare, hvorfor Socialdemokraterne opførte sig så kulret under fodnote-perioden. Og måske lidt om, hvem skeletterne er.

Peter la Cour, forlægger, cand. phil. i samfundsfag Alfred Christensens Vej 13A, 2850 Nærum

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.