Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Nationalisme og chauvinisme

Det er lidt trist på en grundlovsdag at nå om til Berlingskes bagside og læse den naive leder om Grundloven, nationen og verden.

Synspunktet er det velbjærgede fra vort lille hjørne af globusen – rent pjat om at rejse og kommunikere verden rundt – og ikke en tøddel om de store dele af verden og de hjørner af vor egen verden, hvor globalisering er lig med udbytning, udnyttelse og forarmelse. Dér er globaliseringen de andres, de velbjærgedes frihed – en ny form for kolonialisering.

Samtidig taler lederen om »nationalismens selvisolerende ideologi«, men den anonyme lederskribent er jo selv selvisolerende, når han eller hun reducerer det positive i den nationale forankring til forudsætningen for at »erobre det globale«.

Er det i virkeligheden ikke chauvinisme, der her beskrives? Altså dette, at man forherliger sin egen nation og sig selv på andres bekostning – i stedet for at opbygge respekten for nationerne i det hele taget. Når den respekt mangler, sker det velkendte, at de velbjærgede tiltager sig ret til at erobre verden – og udnytte den.

Det er lidt trist, når min avis ikke kan skelne mellem den positive nationalisme og den negative chauvinisme.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.