Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Når døden forlænges

Tak for en glimrende kronik, »Når døden forlænges«, 6. januar 2015 af Jacob Birkler, formand for Det Etiske Råd.

Befriende ren tale om det væsentlige spørgsmål omkring »den dårlige død«, en situation ingen ønsker for sine kære eller sig selv, men som alt for sjældent italesættes.

Den livsforlængende behandling som ønskes og som oftest tilbydes, fordi ingen tør tale om hvad ellers – heller ikke selvom denne livsforlængende behandling ofte er pinefuld.

Virkeligheden er, at under den ofte stærkt belastende livsforlængende behandling, medfører det tit, at den person som er under den svære behandling, i perioden ofte slet ikke har overskud til - eller evner at leve op til sit »gamle jeg«.

Sjældent hører man om, at hvis disse belastende livsforlængende behandlinger stopper – ja, så sker der tit en kort opblomstring for patienten, så livets farvel kan ske på en for alle mere positiv, værdig og livsbekræftende måde.

Tak, fordi problemerne omkring »den dårlige død« bliver taget op.

Alt for ofte formuleres den døendes ønsker ud fra, hvad behandlerverdenen føler sig forpligtet til – man kan sundhedsfagligt i dag så meget – og de nære pårørende føler sig forpligtet til, at alt skal gøres.

Alt for sjældent er det hovedpersonen, den døende, man tør tage dialogen med.

Det kræver mod at tale om vores forhold til døden, men døden kommer til os alle, så derfor er det vigtigt, at vi i tide får mod til at få talt om døden.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.