Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Løgnen om kvælstof

Den omstridte landbrugspakke er igen til debat. En forsker såede i Berlingske søndag tvivl om beregning for kvælstofudledning.
Den omstridte landbrugspakke er igen til debat. En forsker såede i Berlingske søndag tvivl om beregning for kvælstofudledning.

En stort opslået artikel om landbrugets kvælstofpakke i Berlingske 26. november maner til en hysterisk frygt til folketingsmedlemmer og befolkningen.

Artiklen mangler totalt en grundfortælling om, at kvælstof er en luftart, og at den samlede kvælstofbalance giver anledning til udvaskning af store mængder nitrat til åer og havmiljø, da der i naturen finder opbygning og nedbrydning af nitrat sted. Uanset om mennesker er medvirkende eller ej.

Det er lykkedes nogle forskere at bilde folk ind, at udvaskning af kvælstof skal være nul, og at enhver ændring skal ses i forhold til nul. Magen til løgn skal man lede længe efter.

En anden løgn er, at kvælstof normalt akkumuleres. Det normale er, at tavlen vaskes ren hvert år. Vedr. grundvand er der normalt ferrit-ioner (rust) i jorden, som omdanner nitrat til luftformig kvælstof.

I naturen findes der et utal af mikroorganismer og planter, som omdanner luftformig kvælstof til nitrat. Uden dem ville der ikke eksistere liv, som vi kender det på vores jord. Så vi mangler at høre, hvor stor en del af den naturlige udvaskning landbrugspakken er i procent af den naturgivne normale udvaskning – de mange tusind tons nitratudvaskning bliver pludselig til nogle ganske få procent.

Og skulle der vise sig at være problemer med landbrugspakken, kan man jo altid rette tilbage til de tidligere normer.

Bekymringsindustrien fodrer Alternativet og Enhedslisten – man græmmes.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.