Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Ligestil eksamenssnyd med bedrageri

For en mangeårig gymnasielærer var der intet overraskende i Berlingskes artikel 11. maj om organiseret produktion og salg af eksamensopgaver til gymnasieelever, der ikke mener, at deres kvalifikationer matcher deres (karakter)ambitioner. Alligevel blev min latente vrede vakt over dette og andre eksempler på eksamenssvindel ved studentereksamen.

Problemet er stærkt stigende. Dels fordi stadigt flere uddannelsessøgende optages på uddannelser, de ikke har potentiale til at gennemføre med et fornuftigt resultat, dels pga. de vide muligheder for ukontrolleret anvendelse af internettet i eksamenssituationer. Vi bruger store ressourcer i gymnasiet på at imødegå eksamenssvindel, men det er ikke nemt, og når det endelig lykkes at afsløre eksamenssvindlere, er sanktionen ofte grotesk mild, lige som vi ikke kan ramme dem, der har ydet eksaminanden uberettiget hjælp.

Problemet kan uddannelsesinstitutionerne ikke klare på egen hånd. De må løses i samarbejde med det politiske system. Det drejer sig bl.a. om en skærpelse af optagelseskriterierne til de gymnasiale og videregående uddannelser og udvikling af internet-resistente eksamensformer, men også om en alvorlig skærpelse af sanktionerne for eksamenssvindel. Problemet er både moralsk og juridisk. Det sidste kunne politikerne manifestere ved at inddrage eksamenssvindel ved offentlige eksamener under straffelovens bestemmelser om bedrageri. Gør eksamenssvindel til en straffelovsovertrædelse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.