Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Lev op til de fine ord – hjælp Uganda

Flygtninge fra Sydsudan venter ved Ngomoromo-grænseposten i det nordlige Uganda 4. april. Foto: Reuters
Flygtninge fra Sydsudan venter ved Ngomoromo-grænseposten i det nordlige Uganda 4. april. Foto: Reuters

Når vi taler om flygtningekrisen, er det som regel Danmark eller Europa, der er fokus på. Men må jeg bruge et øjeblik på at vende fokus sydover. For er der et land, der lige nu har store udfordringer med at hjælpe alle dem, der ankommer, er det Uganda.

Forestil dig som enkelt land at modtage ca. 8.000 nye flygtninge hver måned oven i de 900.000, der allerede er ankommet. Forestil dig at skulle skaffe rent vand, mad, tag over hovedet og hjælp til ekstremt traumatiserede mennesker. Selv om Uganda har udvist en helt ekstraordinær hjertevarme overfor flygtninge og tilbyder små jordlodder og giver mulighed for at arbejde, er flygtningesystemet ved at kollapse.

Der bliver fra politisk hold talt meget om at hjælpe i nærområderne. Mener man det seriøst, er det nu, der skal handles. Strømmen af krigsflygtninge fra Sydsudan ser ikke ud til at ville aftage foreløbig.

Det er bl.a. adgangen til vand, der volder problemer. Normalt har et menneske brug for ca. 20 liter vand på et døgn for at have det fornødne til at drikke og lave mad og for at kunne vaske sig, så sygdomme får mere vanskeligt ved at brede sig. I en af de lejre, som vi arbejder i, har flygtningene under fem liter om dagen til alt, inklusive tøjvask og opvask. I Læger uden Grænser har vi nået grænsen for vores kapacitet og opfordrer andre organisationer til at skalere op. Lige nu forsøger flygtninge at overleve med for lidt mad, rent vand og sikkerhed. Vi bør kunne gøre det bedre, hvis det med at hjælpe i nærområderne ikke kun skal være tom snak.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.