Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Lægefaglig misinformation

"Under et lag fernis af soberhed og faglig autoritet spreder Henri Goldstein lægefaglig misinformation, der åbenlyst har til formål at opretholde en bagatellisering af drengeomskæringsproblemet."

I Berlingske 08.06 hævder overlæge Henri Goldstein med henvisning til registerstudier fra USA og Israel, at kun 1-2 promille af omskårne drenge vil opleve en eller anden form for komplikation efter forhudsamputationen. Desværre glemmer Goldstein, der ikke er epidemiolog, at gøre opmærksom på de alvorlige databegrænsninger, der gælder for de nævnte registerstudier. De anførte komplikationsrater er nemlig efter en seriøs granskning af faglitteraturen underestimeret med en faktor på mellem 50 og 200. Hvis Goldstein havde fulgt så godt med i litteraturen, som han skoser Ayhan Al Kole for ikke at have gjort, så ville han for få uger siden være faldet over en artikel i tidsskriftet Global Public Health, som jeg og min amerikanske medforfatter, Brian Earp, har skrevet. I artiklen omtaler vi med detaljerede kildehenvisninger en række grundige, kliniske studier i USA, Storbrittannien, Iran og Bangladesh, hvor forskerne undersøgte de konkrete penisforhold hos tidligt omskårne drenge flere år efter omskæringen. I modsætning til Goldsteins foretrukne registerstudier, der døjede med både for kort opfølgningstid og ringe datakvalitet, viste disse detaljerede, kliniske opfølgningsstudier, at mellem 5 pct. og 20 pct. af nyomskårne smådrenge med tiden vil udvikle behandlingskrævende, potentielt nyreskadende forsnævring af urinrørsmundingen for enden af penis. Denne alvorlige tilstand, der på lægesprog kaldes meatusstenose, optræder i følge den amerikanske børnelægeforening stort set aldrig hos drenge med en intakt penis. Goldstein er desværre ikke blot ubehøvlet over for journalisten og nedladende over for Ayhan Al Kole og andre læger, der argumenterer imod kønskirurgi på raske drenge af både etiske og helbredsmæssige grunde. Under et lag fernis af soberhed og faglig autoritet spreder han lægefaglig misinformation, der åbenlyst har til formål at opretholde den bagatellisering af drengeomskæringsproblemet, som ingen danske læger uden religiøs interessekonflikt i spørgsmålet vil lægge navn til.

’Global Public Health’:

http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/17441692.2016.1184292

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.