Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Kulturarven brændes

»Det er en letsindighed uden lige at tro, at en digitalisering vil betyde, at man dermed sikrer bevaringen af materialet.«
»Det er en letsindighed uden lige at tro, at en digitalisering vil betyde, at man dermed sikrer bevaringen af materialet.«

Vigtige dele af kulturarven betragtes med en sådan ligegyldighed, at man efter digitalisering brænder den. Det gælder Københavns Kommunes byggesagsarkiv, en uerstattelig dokumentation af den byggede kulturarv, fordi der er tale om et materiale, der i bedste fald går tilbage til midten af 1800-tallet og dokumenterer vor gamle hovedstads byggeri.

Det sker også hos landets fredningsmyndighed – Slots- og Kulturstyrelsen – der siden sin oprettelse i 1918 har oparbejdet et arkiv af opmålinger af vor bedste bygningskunst, de fredede bygninger. Mange vil sikkert spørge, om der ikke kun er tale om nostalgi, fordi sagen jo er, at man efter at have sikret dokumenterne ved digitalisering, blot kasserer originalerne.

Det er en letsindighed uden lige at tro, at en digitalisering vil betyde, at man dermed sikrer bevaringen af materialet. Enhver med forstand på bevaring vil vide, at en digitalisering kun på kort sigt vil betyde sikring af de fysiske vidnesbyrd. En digitalisering skal kun være med til at aflaste sliddet på originalerne. Ingen vil i alvor foreslå, at en digitalisering af danske guldaldertegninger i Statens Museum for Kunst skulle afstedkomme, at man kasserede de kostelige originaler.

For en del år siden restaurerede Hanne Kjærholm, arkitekt, Anton Rosens jugendhus Løvenborg på Vesterbrogade 34. Hun opdagede, at kommunens byggesagsarkiv omfattede Rosens farvelagte façadetegning. Ved en snarrådig indsats sørgede hun for at overdrage arkivet en fuldgod kopi og overdrog originalen til min daværende institution, Samlingen af Arkitekturtegninger, Kunstakademiets Bibliotek.

De truede tegningsarkiver repræsenterer en skat af uerstattelige og upåagtede tegninger samt skriftligt materiale. De er en umistelig del af vor historie. Det er idioti at tilintetgøre dem.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.