Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Karl Hjortnæs: Socialdemokratiet ændrede ikke politik

»Ellemann argumenterer med, at den daværende socialdemokratiske regering ikke tog forbehold over for NATOs dobbeltbeslutning, og det er rigtigt.«
»Ellemann argumenterer med, at den daværende socialdemokratiske regering ikke tog forbehold over for NATOs dobbeltbeslutning, og det er rigtigt.«

I den løbende og mangeårige debat om de sikkerhedspolitiske uenigheder i fodnoteperioden fra regeringsskiftet i 1982 og frem, har fhv. udenrigsminister Ellemann-Jensen (V) dyrket myten om Socialdemokratiets uansvarlighed og den forkerte påstand om, at Socialdemokratiet ændrede sikkerhedspolitiske signaler, straks partiet kom i opposition i september 1982.

Læs også: Hjortnæs vs Ellemann – fodnoter eller ansvar?

Ellemann argumenterer med, at den daværende socialdemokratiske regering ikke tog forbehold over for NATOs dobbeltbeslutning, og det er rigtigt. Men til dobbeltbeslutningen var der knyttet et krav om forhandling, og der skulle nedsættes en konsultativ følgegruppe. Socialdemokratiet fandt det helt afgørende at få forhandlingerne i gang, og at Danmark blev repræsenteret i følgegruppen. Derfor kom det ikke på tale at tage forbehold.

Der kom forhandlinger i gang, og der kom et russisk udspil med løfte om at stoppe opstillingen og reducere antallet af raketter. Da NATO afviste det udspil, indskrev den socialdemokratiske regering den første fodnote. Ellemann har altså ikke ret, når han påstår, at de første forbehold i form af fodnoter blev taget efter regeringsskiftet.

Læs også: I ni måneder har Claus Hjort talt om en »skræmmende trussel« fra Rusland: Nu kommer hans udspil til et nyt forsvar

Det er i detaljen, at sandheden ligger gemt. Historikerne kan ikke se bort fra detaljerne, og derfor når de frem til en anden konklusion end Uffe Ellemann-Jensen. Socialdemokratiet ændrede ikke politik.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.