Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Hvem skal lindre sorg?

Det danske samfund har for længst skabt en decentral hjælpeinstitution for sorgramte medborgere. Idet ca. 3.000 sognepræster året igennem som begravelsesmyndighed beskæftiger sig med 50.000 dødsfald og begravelser og både de og hospitalspræsterne er vant til at tale med både de døende og de pårørende før og efter dødsfaldet.

Kathrine Lilleør, debattør og sognepræst, afviste 19. juni i Berlingske, at sorg var en sygdom som skulle diagnosticeres til lægelig behandling efter en idé fra WHO. Det fik psykolog Preben Engelbrekt, direktør i firmaet Børn, Unge & Sorg, i harnisk. Hans forening har fået Sundhedsstyrelsen til at betale otte mio. kr. til etablering af et forskningscenter om sorg. Spørgsmålet er, om de penge er rigtigt placeret.

Fordi: På dette specielle omsorgsområde har det danske samfund for længst skabt en decentral hjælpeinstitution for sorgramte medborgere. Idet ca. 3.000 sognepræster året igennem som begravelsesmyndighed beskæftiger sig med 50.000 dødsfald og begravelser og både de og hospitalspræsterne er vant til at tale med både de døende og de pårørende før og efter dødsfaldet. Ofte meget tit i forløbet.

I mange kommuner har forvaltninger og skoler med nogle sognepræster yderligere skabt sorggrupper for børn. Disse tiltag er belagt med præsternes totale tavshedspligt og er derfor måske ikke så kendt. Alle præster er fra starten uddannet i teologisk sjælesorg – et forældet udtryk for en præsts kunnen, når livets inderste, sjælen, er i nød. Uddannelse følges op med kurser – og evt. yderligere universitetsuddannelse.

Hverken læger eller andre sundhedspersoner har denne specielle uddannelse. Hvis Sundhedsstyrelsen i stedet ville investere i en vidensindsamling om konsekvensen af sognepræsternes kunnen – under tavshedsløfte – ville megen viden måske være opsamlet meget enklere end ved opbygning af endnu et institut.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.