Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Grundskyld og indtægter

Rangvid og Jensen har i deres begejstring for indefrysning af boligskatter overset, at deres indledende argumenter for boligskatter ikke holder. Der argumenteres ud fra, at løn og aktiegevinster allerede bliver beskattet, men den afgørende forskel er netop, om der er tale om reelle indtægter.

Løn og aktiegevinster er reelle indtægter, hvor skatteevnen stiger med øgede indtægter, og hvor kun reelle opnåede indtægter beskattes. Tabes der penge på aktier, kan dette fradrages i beskatningen.

Boligejerens skatteevne stiger eller falder derimod ikke ved stigende eller faldende boligpriser – der genereres jo hverken gevinst eller tab, mens man bor i huset. Boligpriser falder også fra tid til anden, men dette kan ikke fradrages i boligskatterne, selvom præmissen for disse netop er en gevinst ved at bo i ejerbolig. Dette i modsætning til tab på aktier.

Skal ejerboliger beskattes for at ligestille disse med investering i andre aktiver, kan dette kun ske ved beskatning af reel opnået gevinst ved salg, hvilket indebærer store udfordringer. Hvorledes opgøres en gevinst, hvis boligejeren eksempelvis har investeret allerede beskattede midler i sin bolig, og ikke skal beskattes endnu en gang af disse midler? Hvordan behandles tab, som de færreste i deres levetid har mulighed for at udligne med senere gevinst?

En indefrysning af boligskatter er blot en dårlig symptombehandling af et forkert og af Skat misbrugt system, der i sin helhed bør reformeres og gentænkes.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.