Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Fri leg har en vigtig funktion, Lilleør

Modelfoto: Scanpix
Modelfoto: Scanpix

Sognepræst Kathrine Lilleør skriver i Berlingske 23. april, »Fri mobning og Kundbypigen«, om mobning i skolen, på de sociale medier og i børnehaven og om hjemmets medansvar.

Hun mener, at begrebet »fri leg«, en vigtig del af børnehavearbejdet, nærmest er årsagen til, at mobning eksisterer. I sin »analyse« af fri leg mangler Lilleør næsten bare: mens pædagogerne sidder og drikker kaffe. Selv om der også i pædagogfaget findes dårligt udført arbejde, finder jeg det urimeligt at fremstille en vigtig del af pædagogens arbejde sådan.

»Fri leg« medvirker til, at barnet lærer, hvordan man fungerer i sociale sammenhænge. En lærdom for livet. Skal det lykkes, må »fri leg« praktiseres under dygtige pædagogers opmærksomhed. Pædagogen er med til at skabe de rammer, som »fri leg« foregår i, og sikre, at også de svageste får chancen for at udvikle sig. Der skal være empati, solid faglig viden og indsigt, så pædagogen kan spotte, hvor der skal gribes ind, justeres, opdrages og belæres således, at alle får bedst mulighed for at udvikle sig uden at forhindre andre i det samme. Den adfærd, som barnet lærer hjemme, skal prøves af i et anderledes og trygt miljø, så de ser, at et godt fællesskab kræver hensyntagen.

Mange gode institutioner med dygtige pædagoger gør dagligt en stor indsats for, at børnene får et godt grundlag. Arbejdet er ikke færdigt i børnehaven, men bunden er lagt. Det er vigtigt, at hjemmene bakker op, at politikerne forstår deres ansvar, og at skolen bliver bedre til at udnytte skolereformens muligheder for at få flere pædagoger i skolen, så lærere og pædagoger i samarbejde kan skabe en skole, hvor fortsættelsen af den gode børnehaves »fri leg« bliver medvirkende til, at mobning ophører. Om det er nok til at undgå flere Kundbypiger er svært at sige, men nok værd at prøve.

Birger Thomsen, pensioneret daginstitutionsleder, Randkløve Alle 46, 2770 Kastrup

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.