Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Forældet og barokt

En folkekirkepræst sætter spørgsmålstegn ved myten om, at Jesus blev levende igen tre dage efter sin henrettelse, hvorefter hans overordnede kalder ham til orden. Præsten skal nu til genopdragelse. Han går bodsgang, undskylder offentligt sin vantro, og accepterer at lade sig belære og retlede. En ublodig kætterproces, men dog en kætterproces i alle led, hvor folkekirken hævder sin magt, og cementerer en bestemt myte som sandhed. Der er ting, man ikke må tænke og sige!

Var det ikke et statsanliggende var sagen problemløs, for naturligvis må man forvente, at der er rivegilde internt i religiøse organisationer, og at bestemte opfattelser dominerer over andre. Men det er et statsanliggende. Biskoppen, som har kaldt den vantro præst til orden, er embedsmand i staten, hvorefter det altså er staten, som har sanktioneret myten om, at en guddommelig sektleder fra en fjern flække i oldtidens Palæstina, blev levende igen efter sin død, og staten som har sat normer for, hvilke ytringer en bestemt borger må fremkomme med af religiøs - eller ikke-religiøs - karakter.

At kirken tager myten alvorligt, det er klart. Det er dog fuldstændig bizart, at regeringen erklærer sig i fuld harmoni med den kirkelige dogmatik. Kirkeministeren understreger, at præster i folkekirken bare har at »forkynde evangeliet og den tro, som den evangelisk-lutherske kirke står på«. Juridisk har hun formentlig ret, men hvordan kan den danske stat hævde et ganske bestemt religiøst projekt, og en ganske bestemt mytologi? Sagen viser, hvor forældet, og hvor barokt forholdet mellem kirke og stat er i Danmark.

Mikael Rothstein, lektor, ph.d., religionshistoriker, SDU

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.