Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU-kup mod demokratiet?

Nu hvor forhandlingerne om EU-USA handelstraktaten, TTIP, er i vanskeligheder, har handelskommissær Cecilia Malmström tilsyneladende besluttet at fremskynde den anden aftale – den med Canada, CETA, ved at forberede to alternative fremgangsmåder: Enten ved suverænt at gennemtrumfe CETA gennem en afstemning i EU-Parlamentet – og derved køre beslutningen udenom de enkelte landes parlamenter – eller evt. ved at anvende en hidtil upåagtet paragraf i Ceta-aftalen. Denne giver mulighed for, at Ministerrådet provisorisk kan igangsætte CETA på forventet efterbevilling indenfor de næste tre år.

Vi er bekymrede for, at Kommissionen først vil forsøge at koble landenes egne parlamenter ud af proceduren for at få CETA – og dermed den omdiskuterede ISDS/ICS voldgifts-»domstol« implementeret, således at firmaer, herunder amerikanske datterselskaber i Canada, kan anlægge sag mod EU-landene og dermed styre eller udøve kontrol over fremtidig lovgivning om f.eks. miljø, fødevarer og arbejdstagerrettigheder. Det kan ligne en desperat handling fra en handelskommissær, hvis største projekt, TTIP, er i krise, men hvis det lykkes at gennemføre en hurtig eller foreløbig igangsættelse, vil det blive uhyre vanskeligt bagefter at bremse en endelig godkendelse. Og det vil være lettere at få TTIP igennem med samme »voldgift« mm. på et senere tidspunkt.

Kommissionen vil tilsyneladende forsøge denne fremgangsmåde på et møde 5. juli i år. Enkelte landes parlamenter – Holland, Ungarn og Østrig – har protesteret mod en sådan ensidig EP-vedtagelse, og Danmark er tilsyneladende også imod, men Kommissionen skal blot undgå et kvalificeret flertal imod sig i Ministerrådet for at gennemføre manøvren. Vi er helt uforstående over for, at disse grundlæggende ændringer af canadiske (og amerikanske multinationale) virksomheders rettigheder over for medlemsstaterne ikke betragtes som en blandet beslutning, men derimod som et rent EU-anliggende, der kan besluttes uden om medlemsstaternes parlamenter. Denne fremgangsmåde er et brud på de demokratiske spilleregler og den demokratiske ånd som EU skulle bygge på. Vi vil derfor opfordre alle til at modarbejde dette kup mod demokratiet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.