Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Et svækket dansk forsvar

Marie Krarup (MF), forsvarspolitisk ordfører for Dansk Folkeparti, kritiserer i Opinion 11.06 Det Konservative Folkeparti for en hysterisk og selvisk positionering i forbindelse med købet af kampfly. (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2015)
Marie Krarup (MF), forsvarspolitisk ordfører for Dansk Folkeparti, kritiserer i Opinion 11.06 Det Konservative Folkeparti for en hysterisk og selvisk positionering i forbindelse med købet af kampfly. (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2015)

Marie Krarup (MF), forsvarspolitisk ordfører for Dansk Folkeparti, kritiserer i Opinion 11.06 Det Konservative Folkeparti for en hysterisk og selvisk positionering i forbindelse med købet af kampfly. Det sker især ved at henvise til forhandlingerne om forsvarsforliget i 2012. Siden dengang er der imidlertid sket ganske alvorlige ændringer i Europas sikkerhedssituation. Putins annektering af Krim, Putins forsøg på det samme i Østukraine, og Putins provokerende flyvninger tæt på de nordiske landes luftrum. Den russiske aggression var da også en væsentlig årsag til, at NATO på topmødet i Wales i 2014 anbefalede medlemslandende at øge forsvarsudgifterne til to pct. af BNP.

Med det nys indgåede forlig om indkøb af nye kampfly hævdes det, at det danske luftforsvar erusvækket. Men det passer ikke. 27 nye kampfly kan selvfølgelig ikke være lige så effektive som det dobbelte antal F16 fly. Man kan godt konstruere regneark, der underbygger påstanden, men det er og bliver en regnearkmanøvre uden bund i virkeligheden. Men ét er antallet af fly. Noget andet er finansieringen. Indkøbet skal ske indenfor det eksisterende forsvarsbudget. Det indebærer en række besparelser, der vil svække Hærens og Søværnets muligheder for at opgradere og indkøbe nyt materiel i de næste ti år.

Så samlet set svækker forligsaftalen om de nye kampfly det danske forsvar. Der skal ganske vist forhandles et nyt forsvarsforlig i 2017, men netop derfor burde man have taget hul på den fremadrettede forsvarsøkonomi allerede nu fremfor at indgå et forlig på et utroværdigt og kortsigtet grundlag. Det er ganske enkelt uansvarligt. Derfor til Marie Krarup: Du og dit parti vil gerne sidde med ved bordet. Det vil Det Konservative Folkeparti også gerne. Men ikke for enhver pris, og ikke på et grundlag, der åbenlyst svækker det danske forsvar.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.