Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Et samfund af dovne demokrater

Vi skal kunne tåle, at der bliver ytret de mest absurde holdninger. De holdninger skal vi tale imod og samtidig fastholde, at det først er, når holdning bliver til handling, vi straffer i et retssamfund.

Hvis vi tror, at lovgivning kan løse alle problemer, er vi på gale veje. Og tror vi, at lovgivningsmæssig indskrænkning af helt fundamentale frihedsrettigheder som ytringsfriheden løser de uhyggelige problemer med radikalisering og islamisme i vores frie samfund, er vi virkelig på vildspor.

Forleden aftalte regeringen, S, DF, LA, SF og K at indføre en række tiltag, der skal gøre det muligt at sætte målrettet ind mod radikalisering. Det er glimrende. Der er imidlertid to elementer, Liberal Alliance ikke vil medvirke til. Det ene er, at vi som det første land i verden nu indfører åbne lister med navngivne mennesker, vi ikke ønsker ind i landet. Det andet er kriminalisering af visse ytringer.

Vi er imod den åbne liste fordi det er ren signalpolitik. En lukket liste vil kunne præcis det samme, nemlig afvise visum-ansøgere. En åben liste kan derimod komme til at virke modsat hensigten, nemlig som en hitliste: De navngivne kan måske ikke komme fysisk ind i Danmark, men skabe den nysgerrighed i radikaliserede miljøer, der giver ekstra taletid via nettet. Og så er vi lige vidt.

Det andet punkt, LA ikke er med i, er kriminaliseringen af visse ytringer. Det er mig ubegribeligt, at dette tiltag ikke har skabt større opmærksomhed. Da vi havde Muhammedkrisen blev der råbt og skreget om den ukrænkelige ytringsfrihed, den forfærdelige selvcensur og det, der var værre. De selvsamme riddere på den høje hest gennemfører nu lovgivningsmæssig indskrænkning af ytringsfriheden. Det er da et absurd paradoks. Og et totalt skråplan.

I Danmark straffer vi handlinger, ikke holdninger. Og når håndtaget nu er etableret, er der ikke langt til at skrue på det igen næste gang, vi støder på noget, vi ikke kan lide. Og næste gang igen.

Det, der får samfundet til at hænge sammen, er ikke lovgivningsmæssig indskrænkning af de grundlæggende frihedsrettigheder. Men derimod det personlige, moralske ansvar for, at vi forvalter frihedsrettighederne forsvarligt. Vi skal kunne tåle, at der bliver ytret de mest absurde holdninger. De holdninger skal vi tale imod og samtidig fastholde, at det først er, når holdning bliver til handling, vi straffer i et retssamfund.

Men måske er vi ganske enkelt blevet et samfund af dovne demokrater. Og så er det jo lettere at efterspørge mere lovgivning.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.