Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Et andet navn til juni?

Hvert år, når sommeren nærmer sig, er vi udsat for de samme gentagne misforståelser i forbindelse med betegnelserne for månederne juni og juli. Dels ligger månederne ved siden af hinanden, dels er de vanskelige lydmæssigt at skelne fra hinanden. Det er egentlig utroligt, at vi fortsat lader os tyrannisere af sproglige betegnelser, der giver så mange daglige uklarheder.

Nordmændene, svenskerne og tyskerne har samme problem som vi i denne henseende. Derimod har såvel englænderne og franskmændene fået indrettet sig bedre henholdsvis med betegnelserne june/july og juin/juillet, der udtalemæssigt adskiller sig fra hinanden. Vejen frem må være at foreslå en ændret betegnelse for den ene af månederne således, at misforståelser undgås i daglig tale.

I dansk sømands- og beredskabssprog betegnes tallene ni og ti for henholdsvis nejner og talje for at undgå katastrofale misforståelser. På tysk anvender man på tilsvarende måde zwo for zwei for at undgå forvekslinger med det lydmæssigt næsten identiske drei.

Etymologisk er juni opkaldt efter navnet på den romerske gudinde Juno og fremkommer som en forkortelse af genitiven i menses junii, dvs. Juno’s måned. Juli er opkaldt efter Julius Cæsar. Et forslag kunne derfor være at introducere betegnelsen juno som alternativ til juni. Andre gode forslag er velkomne.

Under alle omstændigheder er det på tide, at Dansk Sprognævn tager dette problem op og lancerer nye betegnelser således, at vi hurtigt kan skelne mellem de to sommermåneder.

Hans Christian Bjerg, forfatter og historiker

Møllevej 4, 2970 Hørsholm

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.