Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Diætist: Vi svigter de overvægtige

»Hele 41.000 danskere på 16 år eller derover har et BMI mellem 40 og 50!« Arkivfoto
»Hele 41.000 danskere på 16 år eller derover har et BMI mellem 40 og 50!« Arkivfoto

Let og lige adgang er et grundlæggende princip i det danske sundhedsvæsen. Gælder det også hjælp til overvægtige? Det korte svar er nej. Ifølge Sundhedsstyrelsen er hver anden dansker overvægtig, og hver syvende er svært overvægtig.

Hele 41.000 danskere på 16 år eller derover har et BMI mellem 40 og 50! Fedme er et komplekst problem, der kræver tidlig indsats, så den overvægtige undgår at blive syg af sygdomme som type 2-diabetes, kræft eller hjerte-kar sygdom.

På den anden side betyder diagnosticering af de nævnte sygdomme, at der så omsider er et kommunalt behandlingstilbud og i mange tilfælde kan man henvises til hospitalernes ambulatorier. Kommunen og hospitalerne træder altså hjælpende til, når overvægten har ført til sygdom. Har man råd til en privat sundhedsforsikring eller råd til at konsultere en privatpraktiserende klinisk diætist, er der mulighed for behandling for sin overvægt.

Det kan ikke være rigtigt, at en stor kommune som København ikke længere har et behandlingstilbud for overvægtige borgere. Vi har brug for politikere, der træder i karakter og garanterer borgerne mere lighed i sundhed, så alle danskere uanset indkomst kan være sikker på at få professionel rådgivning til at behandle deres overvægt. Kommunerne må i langt højere grad løfte deres ansvar på forebyggelsesområdet, så vi også i fremtiden har råd til at behandle syge borgere. Vi har ikke råd til at lukke øjnene for den tidlige indsats.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.