Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

15-årig gymnasieelev: Jeg betaler skat – men må ikke stemme

»Jeg har f.eks. ikke adgang til dagpenge. Hvorfor skal jeg så betale arbejdsmarkedsbidrag?«
»Jeg har f.eks. ikke adgang til dagpenge. Hvorfor skal jeg så betale arbejdsmarkedsbidrag?«

Jeg forstår godt, at jeg skal betale skat, selv om jeg kun er 15 år. Jeg er nemlig så heldig at have nogle indkomster, fordi jeg arbejder og sparer op.

Men jeg undrer mig meget over den måde, jeg skal betale skat. Til daglig går jeg på gymnasiet, men arbejder på en café ved siden af. Her betaler jeg »arbejdsmarkedsbidrag«.

Men fordi jeg er ung, har jeg ikke adgang til de ydelser, som arbejdsmarkedsbidraget i princippet skal dække.

Jeg har f.eks. ikke adgang til dagpenge. Hvorfor skal jeg så betale arbejdsmarkedsbidrag? Når jeg har lidt penge tilbage fra arbejdet, sparer jeg op. Det er heldigvis let at købe små aktieposter, som giver lidt mere afkast end at sætte pengene i banken. For bare nogle tusinde kroner kan man blive aktionær, og det er jeg glad for.

Men så skal jeg betale skat af afkastet – uanset, at jeg ikke har brugt hele mit personfradrag i indkomsten. Hvorfor det? Var det ikke meningen, at man skulle tjene 45.000 kr., før man blev beskattet?

I gymnasiet læser jeg om den amerikanske uafhængighedskrig, hvor George Washington gjorde oprør mod den engelske konges undertrykkelse. Et af slagordene lød: »No taxation without representation«. Ingen beskatning uden repræsentanter i parlamentet.

Jeg betaler skat, men har ingen mulighed for at stemme. Jeg venter gerne med stemmeretten, men lad mig så i det mindste slippe for skatterne. I det mindste af det beløb, som ligger under personfradraget.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.