Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Når pressen lugter blod

Rolf Bagger, far til den bedragerisigtede Stein Bagger: »Min kone og jeg er fuldstændig smadrede i dag, men er der ikke nogen derude, der vil føre den sag mod B.T., for vi magter det ikke selv? Og tager Pressenævnet ikke sager op af egen drift?«

Tegning: Jens  Hage
Tegning: Jens Hage
Svar fra B.T. til Rolf Bagger

Jeg vil gerne som B.T.s chefredaktør til fulde anerkende, at det er ganske ubehageligt pludselig at blive en aktør i den største og mest dramatiske erhvervs- og personskandale måske siden Brixtofte i starten af dette årtusinde. Derfor skal vi som medie også optræde så korrekt som muligt. Vi har på B.T. som en række andre medier brugt oplysningen om, at Stein Bagger »blev forladt« af sin far som 11-årig. Jeg kan undre mig en smule over, at Rolf Bagger i sin kronik to gange selv kredser om oplysningen med disse formuleringer: 1. »Det er 30 år siden, jeg har set ham. Han var 11 år, da jeg brød forbindelsen til hans mor« 2. »Jeg blev medlem af Etisk Råd i 1988, otte-ni år efter at jeg afbrød forbindelsen med Stein og hans mor«. Forladt eller ikke forladt. Lad det nu ligge. Vi har på B.T. efter min samtale med Rolf Bagger søndag indskærpet over for vores journalister, at de rigtige oplysninger er, at forældrene blev skilt, da Stein Bagger var et år, og at samkvemsretten mellem Rolf Bagger og sønnen ophørte, da sønnen var 11 år. Derfor bragte B.T. også mandag i denne uge en præcisering og udtrykte Rolf Baggers holdning. Hvis det er en sag for Pressenævnet, så stiller vi gerne op. Omkring B.T.s socialrådgiver og brevkasse-bestyrer Lene Rem udtalte hun sig søndag i generelle vendinger, som hun altid gør i sin egenskab af socialrådgiver. Vi vil beklage, hvis det i nævnte artikel fremstår, som om hun udtaler sig specifikt om familien Bagger. Det har vi beklaget både over for Lene Rem og Rolf Bagger.

Peter Brüchmann Ansv. chefredaktør, B.T.

Historien begynder mandag, samme dag som det store IT Factory-krak, ved at jeg bliver ringet op af en (mandlig) journalist fra Ekstra Bladet, som spørger, om jeg er far til Stein, og om mit forhold til ham.

Da historien lidt senere samme dag dukker op på ekstrabladet.dk, er mit svar stort set korrekt gengivet: »Det er 30 år siden, jeg har set ham. Han var 11 år, da jeg brød forbindelsen til hans mor, og jeg har intet hørt om sagen. Jeg har slet ikke forbindelse med nogen i den kreds længere.«

Men artiklen er skrevet af en kvindelig journalist, June Thomsen. Den bærer overskriften: »Stein ramt af faderens forbandelse«, og i artiklen skriver June Thomsen: »Stein Baggers far forlod ham, da han var 11 år. Nu har Bagger selv forladt sin otteårige datter. (...) Historien gentager sig. En ting er i hvert fald sikkert; uanset om Stein Bagger har planlagt sit forsvindingsnummer, så kender han den følelse, hans otteårige datter, Olivia, må sidde med; at være forladt af sin far.«

Jeg har aldrig talt med nogen June Thomsen.

B.T. citerer lynhurtigt artiklen på bt.dk under overskriften: »Bagger blev selv forladt af sin far som 11-årig«. I teksten hedder det blandt andet: »Den bedragerianklagede direktør Stein Bagger har nu bragt sin otte-årige datter i samme situation, som han selv kom i som 11-årig: at blive forladt af sin far. (...) Stein Bagger var kun 11 år, da hans far blev skilt fra hans mor.«

Da sagen ruller videre gennem medierne de følgende timer og dage, udsender jeg torsdag eftermiddag følgende pressemeddelelse:

»I anledning af, at jeg som far til Stein Bagger er blevet inddraget i pressedækningen af den verserende sag, skal jeg oplyse, at jeg blev skilt fra hans mor for 40 år siden, at han er vokset op hos sin mor, og at jeg ingen som helst forbindelse har haft med Stein eller den øvrige familie, siden han var barn.«

Pressemeddelelsen bliver hurtigt lagt ud på dr.dk/nyheder. Men en times tid senere kædes den sammen med et citat fra en blog på internettet fra før min pressemeddelelse, hvor »Familien Bagger« har skrevet, at »de fleste har travlt med at kaste mudder og vaske hænder bagefter,« hvorved citatet bringes til at gå direkte på mig.

Nyhederne.tv2.dk laver samme nummer.

På berlingske.dk kaldes pressemeddelelsen »bemærkelsesværdig« og bringes under overskriften »Far lægger afstand til Stein«. Samme sted bliver mit portræt anbragt i et billedgalleri over »Personer tæt på Stein Bagger«, og i billedteksten står der blandt andet, at jeg »forlod Stein Baggers mor og sønnen«. Sådan står der i skrivende stund stadigvæk. Og i Berlingske Tidende om torsdagen bringes mit portræt i et stjerneformet skema over nøglepersonerne i Steins netværk.

Torsdag, fredag og lørdag bryder et helvede af telefonopringninger løs, først og fremmest fra en horde af B.T.-journalister. Om det er rigtigt, at Stein er født i Norge. Om han er vokset op i Norge. Om hans forældre er norske (jeg er faktisk dansk). Hvornår Stein flyttede til Frederiksværk. Hvornår jeg sidst har haft kontakt med ham. Hvorfor jeg ikke har forbindelse med ham. Hvordan hans opvækst var. Hvad årsagen var til min skilsmisse. Om jeg kan fortælle om hans skolegang.

Svaret er hver gang det samme, nemlig at alt andet end indholdet af min pressemeddelelse tilhører mit privatliv.

Men det gør det bare ikke. I en kolossalartikel søndag af Jesper Dahl Caruso på berlingske.dk og i Berlingske Tidende Søndag med titlen »I Stein Baggers paradis« hedder det under mellemrubrikken »Forladt som 11-årig«:

»Stein Bagger er et sammensat menneske. Hans far er forfatteren Rolf Bagger, der tidligere sad i Etisk Råd. Men faderen forlod familien, da Stein var 11 år, og de to har ikke set hinanden siden.«

Jeg blev medlem af Etisk Råd i 1988, otte-ni år efter at jeg afbrød forbindelsen med Stein og hans mor, og jeg forlod rådet i 1990, for 18 år siden.

Og jeg har aldrig talt med Jesper Dahl Caruso.

Søndag middag ringer jeg til Berlingske Tidendes chefredaktør Lisbeth Knudsen, og en halv time senere er oplysningerne på berlingske.dk rettet, og i Berlingske Tidende mandag bringes en rettelse og beklagelse. Sådan.

B.T. Søndag overgår dog alt andet. I en stor artikel af Lasse Karner og Birger A. Andersen under kolossaloverskriften »SMED BLEV HAN HELLER ALDRIG« hedder det (alene her er der mindst tre lodret forkerte og delvis forkerte oplysninger):

»Stein Bagger blev født i Norge, men voksede op i Frederiksværk, hvor han boede hos sin mor og bror. Faderen, Rolf, forlod derimod familien, da Stein kun var 11 år gammel.«

Pudsigt nok bringer artiklen umiddelbart efter den fulde ordlyd af min pressemeddelelse – med følgende præsentation: »Rolf Bagger, journalist, forfatter og tidligere medlem af Etisk Råd, udsendte tidligere på ugen en pressemeddelelse, hvor han tog stærkt afstand fra sin søn og hans handlinger« (gjorde jeg det?).

Allerede torsdag eller fredag er jeg blevet ringet op af en B.T.-journalist, som skal hilse mig fra Lene Rem, der har sagt, at han skal spørge mig, hvilken betydning jeg mener, at skilsmissen har haft for Stein.

Jeg var ansat som journalist på B.T. i årene 1968-78 og havde dengang blandt andre to kolleger, ægteparret Holger Ruppert og Lene Rem. Lene Rem er også uddannet socialrådgiver. De forblev begge på B.T. og gik på pension for få år siden.

I B.T. Søndag bringes nu en sidehistorie af Lasse Karner og Niels Ole Quist med overskriften: »Stein gør som sin far – Den bedrageri-sigtede direktør har nemmere ved at forlade sin datter, fordi han selv blev svigtet«. Et arkivfoto af mig har billedteksten: »Da Rolf Bagger forlod sin søn for 30 år siden, lagdes kimen til et menneske, der skaber sine egne spilleregler.«

Artiklen indledes således:

»Hvordan kan Stein Bagger få sig selv til at efterlade sin 8-årige datter uden at give lyd fra sig? En del af svaret skal findes i it-direktørens egen opvækst, hvor hans far forlod familien, da Stein var 11 år gammel. Nu gentager historien sig, og det er ikke unaturligt. Han har ikke set sin far Rolf i 30 år og har derfor aldrig taget det endelige opgør med ham.«

Derefter bringes følgende udtalelse af socialrådgiver og tidligere B.T.-journalist, min tidligere kollega Lene Rem:

»Stein har jo selv været udsat for det samme af sin far. Det har med stor sandsynlighed fået ham til at tænke: ’Nu skal jeg vise far, hvad jeg kan.’ Nu er det kommet ud på et overdrev. Han har fået alt til at brænde i hans evindelige forsøg på at være bedre, end hans egen far var for ham. Og nu går det ud over datteren. På den måde kan man godt sige, at cirklen er sluttet.«

Jeg ringer straks til Lene Rem, men der skal tre forsøg med store bogstaver til, før jeg slipper igennem min tidligere kollega Holger Rupperts servile parader og får Lene Rem i røret. Hun fralægger sig ethvert ansvar. Det er alene journalisten, der har skrevet sådan.

Videre til B.T.s ansvarshavende chefredaktør Peter Brüchmann, der bliver meget tavs i telefonen. En halv time senere ringer nyhedsredaktør Casper Hjort (tror jeg, det var) tilbage. Han kan ikke se, hvad jeg har at brokke mig over, og hans afskedssalut lyder:

»Hvordan ser du selv på den historie med din søn og så at sidde i Etisk Råd.«

Samme aften ringer endnu en B.T.-journalist. Om jeg uden for referat lige vil hjælpe med at få Steins opvækst i Frederiksværk på plads? »Jeg taler ikke mere med B.T.,« lyder mit svar. Et minut senere ringer han igen. »Vi blev afbrudt,« siger han.

Min kone og jeg er fuldstændig smadrede i dag, men er der ikke nogen derude, der vil føre den sag mod B.T., for vi magter det ikke selv? Og tager Pressenævnet ikke sager op af egen drift?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.