Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kronikken

Kronik: Man brænder da rygere?

Hans Ole Hein: Kineserne har opfundet såkaldt e-rygning, hvor rygeren kun får nikotinen, ikke de andre skadelige stoffer. Det forlyder, at Kræftens Bekæmpelse også ønsker e-rygning forbudt. Det lyder fjollet. Men det ville ikke overraske, hvis de fanatiske puritanere også vil tale nedladende om fremtidens e-rygere. Det er faktisk forkasteligt at forhåne og forfølge legale minoritetsgrupper.

Man kan undre sig over, at den forfulgte minoritet af især ældre aktive rygere holder fast ved, at de er i deres gode ret til at ryge. Spørger man rygerne, får man mange forskellige begrundelser og svar. De ryger for smagens skyld, de ryger for selskabets skyld eller de ryger, fordi det har de gjort i mange år, og det trives de godt med. For år tilbage var det muligt at oplyse rygere om de risici, rygning indebærer.

De tider er forbi, hvor man som læge kan bidrage med særlig meget nyt om rygning og risiko, som en ryger ikke allerede har hørt; rygerne er velinformerede om risikoen ved at ryge. Vel vidende, at rygning er forbundet med en øget risiko for langvarig sygdom og i sidste ende risiko for tidlig død, fortsætter disse rygere med at ryge, endda efter at de er blevet syge med rygerlunger, cancer, kredsløbslidelser, knogleskørhed, høretab mm.

Forklaringen må være, at der er mennesker, som hellere vil brænde deres lys i begge ender end følge de offentligt ansatte smagsdommeres formaninger. Modsvarende er der en del læger og politikere, som synes at lide af betydelig større dødsangst end de ’modige’ storrygere, men det retfærdiggør ikke en fordømmende holdning overfor rygerne. Vi må respektere, at danskere ser forskelligt på, hvorledes de ønsker at leve.

Allerede for 25 år siden var så godt som alle læger enige om, at det ikke var sundt at ryge. Den gang var jeg videnskabelig redaktør på Nordisk Medicin, som blev udgivet af de nordiske lægeforeninger og blev sendt til alle læger i Norden. Til et temanummer om tobak skrev jeg en leder om afbrænding af tobaksblade, uden at hetze mod rygerne. I redaktionskomiteen anfægtede flere medlemmer holdningen i lederen, udgangspunktet var for liberalt, ’et typisk eksempel på danskernes letsindighed!’

Disse attituder kom ikke bag på mig, kampen om førertrøjen i fordømmelse af rygere var begyndt allerede den gang, de norske læger var længst fremme i skoene, de svenske og finske læger måtte nøjes med at halse efter. Trods alt blev lederen trykt, som en ironisk kommentar til den tids umådeholdne tobaksbrug.

Siden er Danmark kommet rigtig godt med i bekæmpelsen af rygerne; efter min smag lidt for godt. Vi oplever i disse år en utiltalende hetz mod rygere, retorikken om tobak og rygning bliver stadig mere skinger, også fra visse lægers side. Antallet af rygere i Danmark er faldet de senere år, i stedet for at anerkende dette, synes det blot at animere til endnu mere hetz mod de resterende rygere.

Ud fra voldsomheden i udfaldene mod rygerne er det svært at tro på, at vi bor i Danmark og ikke i Norge eller i det tidligere DDR. Argumentationen mod rygerne er langt fra altid veldokumenteret.

Der henvises skråsikkert til stadig højere dødelighed som følge af rygning. Imidlertid udføres der færre og færre obduktioner her i landet, hvilket øger usikkerheden med hensyn til muligheden for retvisende at kunne vurdere risikoen forbundet med rygning, idet der sjældent foreligger valide oplysninger om størrelsen af tobakseksponeringen; ikke mindst eksponeringens størrelse ved passiv rygning er meget usikker. For mange af de tobaksinducerede lidelser eksisterer konkurrerende årsagsforklaringer.

Før i tiden brændte man kættere og hekse; så blev det forbudt. I mere end 400 år har vi afbrændt tobaksblade; nu skal det forbydes. I flæng foreslås forbud mod salg af tobak; tobakken skal yderligere brandbeskattes, selv om det vil øge grænsehandel og smugling, og rygning skal kriminaliseres ikke blot i det offentlige rum, men også i eget hjem. Hvad skal der blive af rygerne – hvornår bliver bålet deres tur?

Rygere får tillagt mange, lidet flatterende skudsmål: manglende selvdisciplin, selvdestruktiv risikoadfærd, uansvarlig livsstil – eller det, der er værre. Som en hyppig årsag til fortsat rygning anføres med rette fysisk og psykisk afhængighed af tobak.

En anden årsag er udsigten til en uønsket vægtøgning. En udsigt som er skræmmende, fordi overvægt i den grad er stigmatiserende i vores samfund. Sundhedsapostlene beroliger med, at rygestop hos nogle kan være forbundet med en vægtøgning på to-tre kg – storrygerne kender altid eksempler fra det virkelige liv på uheldige eksrygere, som efter rygestop præsterer vægtøgninger på det tidobbelte eller mere.

En hektisk og krævende dagligdag er en realitet for mange danskere. Når tilværelsen bliver for broget på arbejde eller privat, kan et øget nikotinindtag dæmpe situationsbestemt angst og irritation – og som vi ikke så sjældent ser det, fra den ene dag til den næste omstemme en eksryger til igen at indtage rollen som storryger.

For en eksryger, der fristes til at genoptage rygningen, kan et alternativ ende med at blive at tage tilflugt til brug af andre stimulanser, som er lige så vanedannende som tobak, forringer livskvalitet og arbejdsevne og gør det umuligt at føre bil på forsvarlig vis.

Hvorfor bandlyse tobak, hvis resultatet i stedet bliver, at mange eksrygere ender som psykiske patienter?

I praksis er det næsten umuligt at motivere en inkarneret storryger til at kvitte sine elskede Camel, Caporal eller Cecil. Kineserne står imidlertid bag en opfindelse, som må kunne tilfredsstille et flertal af rygere såvel som ikke-rygere: de så kaldte e-cigaretter, e-cigarer og e-pibetobak.

I stedet for at tobakken afbrændes ved høj temperatur, afgives nikotinen i dampform ved lav temperatur efter elektrisk opvarmning, hvorefter ’rygeren’ kan indånde og optage nikotindampene i afstemt dosis. Produkterne sælges over hele verden via internettet.

Statsministeren nyder efter sigende sin e-cigaret, præcis som stadig flere gør. ’E-rygeren’ får den rene nikotin, som efter eget valg kan tilsættes uskadelige aromastoffer.

’E-rygeren’ eksponeres ikke for de utallige toksiske og kræftfremkaldende stoffer, som frigøres ved traditionel rygning. ’E-rygning’ er angiveligt ikke forbundet med risiko for passiv eksponering af uskyldige ikke-rygere.

Det forlyder, at den konservative sundhedsminister efter pres fra Kræftens Bekæmpelse vil forbyde ’e-rygning’. Det lyder fjollet. Umiddelbart er der intet som indikerer, at risikoen ved e-nikotin skulle være større end traditionel rygning, tværtimod.

Men emnet er værd at udforske nærmere. Vi kender af gode grunde ikke noget til risikoen ved langtidsbrug af e-nikotin, men selv om jeg gentagne gange er stødt på påstanden, at nikotin er kræftfremkaldende, så er det en myte, nikotinindtagelse øger ikke risikoen for kræft.

I forvejen lever vi i et samfund, hvor vi har lært, at håndtere et utal af potentielle risici lige fra farlig medicin til brug af elektricitet, brændbare væsker og giftige kemikalier. Nikotin er et giftstof. Men med omtanke vil det også være muligt at håndtere e-nikotin.

Til gengæld vil vi med e-cigaretten kunne undgå brandulykker forårsaget af henkastede, endnu brændende cigaretter og de mange dødsfald i forbindelse med rygning i sengen.

Da ’e-rygerne’ udsættes for nikotin, men undgår alle de andre skadelige stoffer i tobaksrøg, vil jeg som læge i fremtiden koncentrere mig om at oplyse mine storrygende patienter om eksistensen af e-cigaretter.

Ingen kan vide det, men det ville ikke overraske mig, hvis de fanatiske puritanere også vil tale nedladende om fremtidens e-rygere, selv om alle burde vide, at det er forkasteligt at forhåne og forfølge legale minoritetsgrupper.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.