Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Gør som Sverige: Forbyd sexkøb

I Danmark har 14 pct. mænd – ca. 300.000 – købt sex en eller flere gange i livet. Uden dem var der hverken prostitution eller kvindehandel i Danmark. Derfor er det dem – snarere end kvinderne i prostitution – vi skal fokusere på, hvis vi ønsker at gøre op med denne kvindeundertrykkelse.

I næsten hele det 20. århundrede har det været forbudt at prostituere sig i Danmark. I 1999 besluttede den daværende regering at ophæve forbuddet og gøre personlig indtjening ved prostitution legal set fra en skattemæssig synsvinkel. Det har siden da været tilladt for enkeltpersoner at have en biindtægt ved prostitution. Grunden til lovændringen var hensynet til kvinderne i prostitution. For det har altid været primært kvinder og piger, der prostituerer sig, mens det i helt overvejende grad er mænd, der køber sex.

Med loven af 1999 prøvede staten at gå et lille skridt ad vejen mod at fjerne en kønsundertrykkende mekanisme i prostitution, nemlig at fokus altid har været på de prostituerede – kvinderne – og aldrig på efterspørgslen – mændene. På en og samme gang som loven blev implementeret, fremhævede Socialministeriet, hvilket blev gentaget i regeringens handlingsplan Et andet liv fra 2005, at prostitution og de dertilhørende mange skadevirkninger anses for at være et socialt problem. Loven fra 1999, der skulle bryde med en lang og lidet flatterende tendens i straffeloven til at lægge ansvaret for prostitution over på kvinderne, har i stedet ført til et holdningsmæssigt ingenmandsland. På den ene side anses prostitution for at være et socialt problem, og der bruges millioner af kroner på at forebygge og afhjælpe de skader, som er konsekvensen af mænds sexkøb for majoriteten af kvinder i prostitution. På den anden side billiger skattevæsnet indtjening ved prostitution.

Samtidig med den danske lov udviklede Sverige et helt nyt og revolutionerende syn på hele prostitutionsproblematikken. Man vendte for første gang i menneskehedens historie fokus bort fra kvinderne i prostitution og over på mændene, der køber sex. Første skridt i Sverige var at definere prostitution som seksualiseret vold. Baggrunden for denne definition er 1) at mennesker, der prostituerer sig, oftere er udsat for vold, voldtægt og drab end nogen anden gruppe i samfundet, 2) at prostitutionen i sig selv er stærkt grænseoverskridende og derfor kan være skadelig, 3) at man ville have et opgør med tanken om, at sexkøberen i kraft af sine penge, som er det helt overvejende motiv for kvinder til at prostituere sig, kan gøre et tvunget seksuelt samvær til en frivillig aftale, og 4) at den kønsskævvridning, som hele prostitutionsscenen udtrykker, nemlig at mænd har ret til at købe kvinder til sex, forhindrede ligeværd mellem mænd og kvinder. Med sexkøbsloven, hvor sexkøberne kom i fokus, har Sverige sat en helt ny dagsorden i prostitutionsdebatten. Det er dette fokus på efterspørgslen efter prostitution, som vi i 8. marts-initiativet ønsker også skal være gældende i den danske debat. Hvorfor nu det?

Danmark har siden starten af 1990erne oplevet et boom i sexindustrien. Dengang var der ca. 1.500 prostituerede; i 2006 var dette tal på næsten 6.000, en firedobling. Omkring halvdelen er udenlandske kvinder, som er i Danmark under mere eller mindre legale forhold. Dansk lov forbyder rufferi, alfonseri og kvindehandel. Man må ikke tjene på andres prostitution eller tvinge andre til sexslaveri. Selv om sexindustrien er så stor og antallet af udenlandske kvinder højt, rejses der meget få sager om rufferi, alfonseri eller menneskehandel. I februar 2008 blev Danmark da også officielt kritiseret af FN-eksperter i trafficking for ikke at efterforske nok i de netværk af bagmænd, der får den danske sexindustri til at fungere. Vi kritiseres for ikke at behandle problemet med handel med mennesker til sexslaveri alvorligt nok. Den gældende danske lovgivning, der direkte kriminaliserer prostitutionens bagmænd og -kvinder, bliver ikke brugt, og politiet får allokeret alt for få ressourcer til efterforskningen i kvindehandel og kriminelle netværk – dette til trods for, at der er bred enighed i den danske befolkning om, at menneskehandel til sexslaveri er en af vor tids allerstørste forbrydelser.

Hvis vi vil det eksplosivt voksende problem med kvindehandel til livs, er vi nødt til at begrænse sex­industrien. Denne gang skal vi kigge om på den anden side af plankeværket, hvor sexkøberne står og efterspørger prostituerede kvinder. I Danmark har 14 pct. mænd – ca. 300.000 - købt sex en eller flere gange i livet. Deres vilje til at købe sex og deres købekraft gør både prostitution og kvindehandel til en lukrativ forretning. Uden sexkøbere og bagmænd var der hverken prostitution eller kvindehandel i Danmark. Derfor er det sexkøberne, vi bør fokusere på, hvis vi ønsker at gøre op med disse undertrykkende fænomener.

Kombinationen af en lov, der forbyder sexkøb, en øget social indsats over for kvinder i prostitution samt den gældende lovgivning om rufferi, alfonseri og trafficking, vil gøre det muligt at gennemføre en effektiv bekæmpelse af kvindehandel i Danmark, samtidig med at vi vil kunne mindske de sociale problemer, som følger i prostitutionens kølvand. En lovgivning, der forbyder sexkøb, har signalværdi og er adfærdsregulerende. Det er vigtigt at indse, at et forbud mod sexkøb ikke med et trylleslag vil få alle 14 pct. sexkøbende mænd til at holde op med at købe sex. Men også andre love overtrædes igen og igen, men det får os ikke til at ophæve dem og skabe et lovløst eldorado, hvor den eneste ret, der gælder, er den stærkes ret. Med en sexkøbslov vil staten sende et klart budskab til sexkøberne om, at det ikke er i orden at købe sig til seksuel tilfredsstillelse, og til bagmændene om, at vi ikke vil se gennem fingre med sexslaveri.

Lovgivningen skal ikke stå alene, men suppleres med effektive sociale tiltag, der tilbyder danske og udenlandske kvinder, som i dag lever i prostitution, et reelt alternativ: uddannelse, job, psykologbistand, mulighed for rehabilitering og gældssanering. Et velfærdssamfund som det danske bør kunne stille en ordentlig tilværelse i udsigt for kvinder, som ikke har set anden mulighed end at prostituere sig. Derfor bør vi se om på den anden side af plankeværket og gøre de sexkøbende mænd og ganske få sexkøbende kvinder ansvarlige for den skade, som deres seksuelle adfærd risikerer at påføre andre.

Prostitution er et grundlæggende problem for ligeværdet i Danmark og for den seksuelle frihed. Det er et problem, når mandekønnet har en uforfægtet ret til at købe sex. Synet på kvinder som enten ludere eller madonnaer, enten til salg eller højt hævet over enhver seksuel fantasi, stammer direkte fra prostitutionen og rammer alle kvinder. I modsætning hertil har vi aldrig haft en modstilling mellem horekunden og den frie mand; en modstilling mellem manden, der udlever sin seksualitet gennem sin købekraft, og manden, der udlever sin seksualitet med partnere, der uden betaling ønsker at dyrke gensidig sex med ham. Det er ikke rimeligt, at 300.000 sexkøberes seksuelle lyst betinger, at samfundet skal opretholde et systematisk undertrykkende prostitutionssystem, hvor tusindvis af kvinder i prostitution lider under psykiske og fysiske lidelser. Hvad tænker majoriteten af danske mænd, nemlig de 86 pct., der ikke køber sex, egentlig om at blive betragtet som potentielle sexkøbere udelukkende på grund af deres køn?

8. marts-initiativet har taget stilling: Vi mener ikke, at sex er en menneskeret. 14 pct. danske sexkøbere bør ikke have ret til at udsætte 6.000 kvinder i det danske samfund for risikoen for fysiske og psykiske skader. 14 pct. sexkøberes sextrang er heller ikke begrundelse nok for, at Danmark skal blive ved med at være en slavenation med sexslaver. Sammen med os har mange danske mænd taget stilling – se deres begrundelser for, hvorfor vi bør forbyde sexkøb nu på www.tagstillingmand.dk. Den 8. marts 2008 fejrer vi Kvindernes Internationale Kampdag ved at kvinder og mænd i fællesskab demonstrerer for et forbud mod sexkøb. Kom og vær med på Rådhuspladsen kl. 13.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.