Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Ventetiderne må heller ikke blive for korte«

Sundhedsøkonom advarer mod risikoen for overbehandling når ventetiderne på operationer bliver korte.

Operation på Gentofte Sygehus.
Operation på Gentofte Sygehus.

Nu skal man også passe på, at ventetiderne ikke bliver alt for korte.

Dét er budskabet fra en fremtrædende sundhedsøkonomen Jes Søgaard, efter at nye tal fra Sundhedsstyrelsen har vist, at ventetiderne på en operation på danske sygehuse i øjeblikket befinder sig på et rekordlavt niveau.

Patienterne venter i gennemsnit venter 52 dage på en operation, hvilket er 10 dage kortere end for et år siden, og næsten 40 dage kortere end den gennemsnitlige ventetid op til regeringsskiftet i 2001.

Jes Søgaard kan godt forestille sig, at ventetiderne kommer endnu længere ned - til omkring 45 dage - ikke mindst fordi de praktiserende læger ser ud til at rette ind efter den mere stramme samfundsøkonomi og er blevet mere tilbageholdende med at henvise patienter til operation.

-Men så er det problem også løst i det danske sundhedsvæsen, for så skal vi nok heller ikke længere ned. Ventetiderne kan også blive for korte, da en del sygdomme bl.a. går væk af sig selv, siger Jes Søgaard.

Han henviser til, at flere læger har været ude og advare mod risikoen for overbehandling og komplikationer som følge af de lave ventetider, fordi politisk dikterede økonomiske incitamenter presser sygehuse til at operere flere og flere.

F.eks. er antallet af operationer, hvor folk med slidgigt får indsat kunstige hofter og knæ, vokset med 50 pct. på få år, uden at det har ført til betydeligt kortere ventelister. Det samme er tilfældet med rygoperationer og operationer mod fedme, og derfor vurderer flere læger, at sygehusene er begyndt at operere "mindre udtalte sygdomstilfælde" for at opfylde de økonomiske krav.

Det sker, selv om ny forskning viser, at der er betydelige risici - for f.eks. blodpropper - forbundet med de pågældende indgreb, og at et vægttab kan være mere smertelindrende end et kunstigt knæ. Desuden er det ved mange indgreb en fordel, hvis man kan få patienterne til at holde op med at ryge og drikke i tre måneder op til operationen, da det reducerer risikoen for komplikationer - men overvejelser af den karakter kommer slet ikke i spil, når det skal gå så stærkt.

Det førte fornylig til, at regeringen og regionerne greb ind mod det hastigt voksende antal ryg- og fedemeoperationer ved at stramme kravene for at blive skrevet op til en operation.

Men politikere både i Folketinget og i regionerne mener, at man skal gå længere endnu og ændre behandlingsgarantien på én måned, som de vurderer også har bidraget til, at der udføres en del unødvendige og risikable operationer. Danske Regioner og S og SF på Christiansborg ønsker således at indføre en differentieret behandlingsgaranati, så nogle syge opereres hurtigt, mens andre med "mindre alvorlige sygdomme" godt kan vente to måneder.

-Det vil også give mulighed for en bedre planlægning, så vi f.eks. kan få fyldt hullerne ud, når folk melder afbud til en operation, siger formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner Ulla Astman (S).

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.