Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Uvidenhed om Hizb ut-Tahrir blandt indvandrere

Mediernes omtale af Hizb ut-Tahrir afspejler på ingen måde den interesse, der er for organisationen blandt indvandrerne i Danmark.

Ifølge en undersøgelse, som Ugebrevet A4 offentliggør i dag, er det kun en procent, der er tilhængere af organisationen.

Men samtidig er gruppen, der ikke ved, hvad de skal mene om organisationen, vokset voldsomst siden 2006 fra 13 til 31 procent. Det samme gælder gruppen, der siger, de intet kender til Hizb ut-Tahrir - hele 42 procent af indvandrerne siger, de ikke kender til Hizb ut-Tahrir mod 27 procent for to år siden.

- Det er totalt utroværdigt, at så stor en gruppe siger, at den ikke kender noget til organisationen, og man skal være varsom med at være lalleglad på grund af disse tal. Der kan meget vel være en stor gruppe, der støtter organisationen, men ikke vil være ved det. De befinder sig i en gråzone, der kan tippe begge veje, siger professor ved Aarhus Universitet Peter Nannestad, der forsker i islamiske grupperinger til Kristeligt Dagblad.

Han mener dog godt, at tallene kan læses som en langsom fremadskriden mod større assimilation, hvor færre tager direkte afstand fra organisationen, men hvor færre også støtter den - flere er altså ligeglade med Hizb ut-Tahrir. Og selv det, at man måske ikke vil vedkende sig sin støtte til organisationen i en rundspørge, kan tolkes positivt.

- Hvis folk er mindre tilbøjelige til at vedkende sig sin støtte, er det immervæk en anerkendelse af, hvordan samfundet fungerer, siger Peter Nannestad.

Tina Magaard, der forsker i islamisme ved Aarhus Universitet, mener, at undersøgelsen skal tages med et stort forbehold, idet det er indvandrere fra mange forskellige lande, der er spurgt, ligesom gruppen af respondenter både består af kulturmuslimer, troende muslimer og en mindre gruppe kristne.

- Det er interessant, at færre er modstandere af Hizb ut-Tahrir, efter at Islamisk Trossamfund, der har en noget bredere appel, har markeret sig sammen med Hizb ut-Tahrir ved demonstrationer og andre fælles arrangementer. Det kan være med til at skabe en bredere accept af organisationen, vurderer Tina Magaard.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.