Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Undervands-scooter til friheden

Tusindvis prøvede at flygte fra det tidligere DDR i de 28 år, landet var omgivet af et jerntæppe. For mange var døden i Østersøen at foretrække for livet i ufrihed.

189 østtyskere druknede eller frøs ihjel under forsøg på at flygte fra DDR over Østersøen til Danmark eller Vesttyskland i de 28 år, Jerntæppet delte Europa. Deres navne, fødsels- og dødsdatoer findes i det omfang, de er blevet identificeret, på en væg i et gammelt hus i Nykøbing Falster. Her åbner i morgen en udstilling, der fortæller om den desperation og det mod, der fik hele familier til at sætte livet på spil for at komme til at leve i frihed.

Nogle svømmede, andre roede med hænderne på en gummimadras eller konstruerede undervandsscootere, der skulle bringe dem over det 80 kilometer brede hav mellem Rügen og Sydfalster. De padlede i kajak, surfede eller benyttede primitive både med påhængsmotor. Flere hundrede flygtninge klarede turen med livet i behold.

Flere af de originale flugtfartøjer vises på udstillingen, der også fortæller om den konduite og snarrådighed, danskerne udviste for at redde flygtninge, der blev forfulgt langt ind i dansk farvand, endda på dansk grund, af østtyske myndigheder.

»Niels Gartig, der var matros på Fyrskibet Gedser Rev, der lå omtrent midtvejs, skønner, at man alene her har samlet over et halvt hundrede østtyske flygtninge op,« fortæller museumsformidler Anne Elmer fra Museet Falsters Minder, der står bag udstillingen »Flugtrute Østersø«.

»Besætningen boede i lange perioder ad gangen på fyrskibet og fik proviant bragt over med en postbåd fra Falster. Når de ringede hjem og sagde, at »nu er vi sgu løbet tør for rugbrød igen«, vidste kollegerne på land, at der var flygtninge om bord og så blev postbåden sendt ud for at hente dem. De blev kørt til Rødby, hvor de kom med færgen til Vesttyskland,« fortæller Anne Elmer.

En østtysker gjorde turen ud til fyrskibet tre gange. Første gang kom han alene i kajak. Anden gang kom han og en anden østtysker, han mødte i flygtningelejren i Vesttyskland, med den første flygtnings niecer og bedstemor, som de havde været i DDR for at hente. Derefter var de tilbage i DDR for at hente den anden flygtnings kone og barn, som de bragte ud til fyrskibet på en gummibåd.

I september 1963 var ægteparret Helms og deres femårige datter sejlet ud fra Wismar i en motorbåd, men efter godt seks timers sejlads gik motoren ud og båden drev hjælpeløst rundt. Motorskibet Fredehagen fra Lübeck havde fået øje på flygtningene og ville tage dem om bord, da et skib fra DDRs kystbevogtning nærmede sig med fuld hastighed for at fange flygtninge, selv om de var i internationalt farvand.

Kaptajn H.H. Justesen fra den danske færge Gedser havde fulgt udviklingen, drejede færgen, så den lagde sig som en stålmur mellem DDR-vagtskibet og flygtningene, til de var sikkert om bord på Fredehagen og på vej mod Vesttyskland.

Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem den tyske journalist Christine Vogt-Müller og det lokalhistoriske museum i Nykøbing Falster, der for første gang i Danmark samler beretninger fra de mennesker, som hjalp flygtninge, der måske pludseligt stod drivvåde, kolde og forkomne og bankede på deres dør.

Det var Kaj Dreier, der har sommerhus på Sydfalster, der fik ideen efter at have set i tysk TV, at Christine Vogt-Müller, der selv er fra det tidligere DDR, havde lavet en udstilling om flugten over Østersøen.

»Den ville vi gerne vise her, men udbygge den med de danske vinkler, og derfor efterlyste vi i de lokale medier folk, der kunne bidrage med deres historier. Vi har foreløbigt kontakt med ca. 15, men hører meget gerne fra flere,« siger Anne Elmer.

Man man om kort tid læse beretningerne på www.aabne-samlinger.dk ved at klikke sig ind på Museet Falsters Minder. Udstillingen vises frem til 15. september i Staldgårdsporten, Slotsgade 30, Nykøbing F., alle dage undtagen mandag.

lumby@berlingske.dk

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.