Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skrald bag lys idé

Plasticaffald får nyt liv som designerlampe efter Vugge-til-vugge princippet, og som man kan vinde, hvis man bruger pæren.

Mette Bak Andersens genbrugslampe af plastaffald.
Mette Bak Andersens genbrugslampe af plastaffald.

Designeren Mette Bak Andersen har sammen med Danmarks Naturfredningsforening, (DN), fået en lys idé: Mette Bak Andersen har designet en lampe, som DN producerer i 100 pct. genbrugsplast efter Vugge-til-vugge principperne, der bygger på visionen om en verden uden affald, fordi alle ressourcer, som i naturen, genbruges i det store kredsløb.

Og der er nok at producere lamper af, for hver eneste dansker producerer hver dag 7,7 kg affald, heraf en stor del plast, der er lavet af olie, som er et værdifuldt råstof, og som kan genbruges i stedet for at blive sendt til forbrænding.

Det kan f.eks. bearbejdes, så det kan bruges som fyld i tøjbamser, til nye soveposer, ny emballage og altså lamper.

Designmæssig udfordring

Mette Bak Andersens lampe, som man kan vinde i en konkurrence, DN har udskrevet, er lavet af polypropylen, der bliver smeltet om og presset i plader, der opvarmes til plastikken er helt blød, hvorefter den suges ned i en form, og afkøles. Alt restmateriale bliver sendt tilbage til genbrug, og når man engang bliver træt af lampen, kan den igen smeltes om til nye produkter.

Mette Bak Andersen, Barcelona Forever, synes det er en stor udfordring af udvikle kvalitetsprodukter af materialer, som man ellers ikke tillægger nogen betydning.

Brug pæren

DN har sat tre lamper på højkant, og man kan vinde en af dem, hvis man svarer rigtigt på nogle spørgsmål på foreningens hjemmeside. Heldigvis findes svarene et andet sted på den.

Søndag den 18. april står DN for sjette gang bag en landsdækkende indsamling af affald i naturen, langs vejene og i parkerne, og her bliver der fjernet tonsvis af plastaffald, der kan indgå i det store Vugge-til-vugge kredsløb.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.